Stoparea violenţei în şcoli



Este un fenomen care, din păcate, este din ce în ce mai prezent în rândul elevilor și trebuie să ne asigurăm că luăm toate măsurile necesare astfel încât să descurajăm acest tip de comportament.
Odată cu trecerea timpului, avansarea tehnologiei și accesul elevilor la internet, dar și la telefoanele mobile în școli, observăm și o schimbare de mentalitate și comportament, lucru ce necesită o abordare actuală și modernă, astfel încât să se mențină un mediu sigur, responsabil, respectuos, cooperant și pro educațional, de ambele părți, atât pentru elevi cât și pentru cadrele didactice.
Elevii trebuie să înțeleagă importanța școlii în formarea lor personală și profesională, fiindcă aici își petrec cel mai mult timp și în aceste instituții se formează și își conturează viitorul. În același timp, este de datoria școlilor să pună accentul pe anumite aspecte și să organizeze activități care să încurajeze elevii să se focuseze pe lucrurile importante, descurajând astfel alte preocupări care pot duce la situații conflictuale. De cele mai multe ori observăm cum apar filmulețe din interiorul unităților de învățământ pe care elevii nu se sfiesc să le posteze pe rețelele de socializare, chiar și filmulețele cu acte de violență care din păcate nu sunt sancționate corespunzător. Din păcate această libertate a ajuns să aibă și un preț, și aici pot da numeroase exemple nefericite, un caz revoltător fiind cel de la Colegiul Național „Ion Creangă” din Bucureşti, unde un elev de clasa a X-a a înjunghiat o profesoară pe motivul că aceasta a îndrăznit să dea un test neanunțat.
Noile legi ale educației, care au fost adoptate de Parlament și sunt date acum spre promulgare, prevăd interzicerea folosirii telefonului mobil în timpul cursurilor, dar și sancțiuni în funcție de gravitatea faptei, inclusiv exmatricularea cu drept de reînscriere, sau chiar fără reînscriere în cazul post-liceal. Elevii sancționați beneficiază de consiliere, intervenție psihologică și psihoterapie. De asemenea, în fiecare unitate de învățământ trebuie să se asigure funcționarea unui cabinet medical și unul stomatologic. A crescut și rolul consilierului școlar. În plus, mă bucur că a fost elaborat și va fi implementat un Plan Național de Combatere a Violenței Școlare, care vine cu recomandări și reguli în sprijinul unităților de învățământ, și prevede servicii de consiliere atât personalului școlii care a fost victima unei situații de violență din partea elevilor, dar și elevilor care fost victimele oricărui tip de violență, emoțională, sexuală, psihică, fizică.
Chiar dacă ne aflăm în timpul vacanței, cu toții trebuie să luăm în serios actuala problemă din școlile românești și să luăm măsuri în aşa fel încât astfel de situații șocante să nu se mai repete. Atât elevii, cât și profesorii, au dreptul să își desfășoare activitatea educațională într-un mediu sigur și protejat.
Deputat
Romulus-Marius DAMIAN
Circumscripţia Electorală Nr. 11 Caraş-Severin