Se redeschide Poarta de Fier a TransilvanieiÎn ultima perioadă, pe porţiunea din Drumul care uneşte, aşa cum mai e denumită Via Transilvanica, respectiv aceea care intră în judeţul nostru pe la Bucova, s-au înregistrat unele probleme, care se pare însă că sunt pe cale să se rezolve, prin implicarea şi a primarilor Romeo Răduţă de la Băuţar, Nicolae Beg de la Marga şi Doru Cîrdei de la Zăvoi.
În plus, administratorii traseului au primit şi sprijinul partenerilor de la Autoklass Official Home of Mercedes-Benz, cu care colaborează de șapte ani. „Ne-am bucurat să-i avem aproape pe fosta cale ferată care trece Poarta de Fier a Transilvaniei, legând Țara Hațegului de Țara Gugulanilor. Ne aflăm aici cu o lucrare de intervenție, în care punem pietriș pe terasament cu scopul de a avea în sfârșit o cale ușor de străbătut, exact cum ne-am dorit de la bun început”, au scris pe pagina lor de socializare cei de la Via Transilvanica.
În plus, ei au mai specificat faptul că o cărare care nu este folosită intră în paragină și este revendicată de natură, rupând, astfel o legătură. „Via Transilvanica trece prin sate în care am văzut hainele foștilor proprietari rămase agățate în cui, care cândva s-au bucurat de viață în acele locuri. Natura nu concepe binele și răul sau albul și negrul și ei nu îi pasă dacă noi ne întristăm de bălăriile, urzicile sau mărăcinii care cresc peste aceste locuri părăsite. Am văzut, totuși, că fără oameni dispar și pajiști cu plante tot mai rare sau ocrotite, pentru că acolo ar fi fost nevoie de ei să lucreze pământul. Și tot fără oameni poate să dispară o cale ferată cu cremalieră, care temporar a fost declarată inutilă și mai valoroasă la fier vechi. Însă în data de 5 august vă invităm pe toți, cu mic cu mare, să redeschidem Poarta de Fier a Transilvaniei, prin Via Transilvanica, drumul care leagă din nou Țara Hațegului de cea a Gugulanilor, pe fostul terasament. Vom face câteva ore de voluntariat pe porțiunile rămase fără pietriș întins, în cazul în care nu vom termina până atunci. Dar mai ales veniți să facem o drumeție și o tură cu bicicleta, pornind din cele două părți, din Sarmizegetusa Ulpia Traiana și Băuțar, cu întâlnire în Poarta de Fier”.
Bogdan NAUM