Protecţia drepturilor persoanelor cu handicapUn mediu social neadaptat deficiențelor persoanelor cu handicap limitează acestora accesul cu șanse egale la viața societății, acest lucru necesitând în permanență măsuri de protecție în sprijinul integrării și incluziunii sociale.
Una dintre problemele cu care se confruntau adesea aceste persoane era limitarea accesului în mijloacele de transport în comun, magazine sau alte spații însoțiți de câini-ghid, ceea ce pentru un nevăzător era o reală problemă, dar nu numai pentru nevăzători, ci și pentru restul persoanelor cu handicap, pentru care câinele-ghid reprezintă o desfășurare mai ușoară a activităților.
În acest sens, a fost adoptat un proiect de lege, Camera Deputaților fiind for decizional, care stabilește că persoanele cu handicap vor avea acces gratuit în mijloacele de transport în comun sau alte spații cu câine-ghid, iar aici țin să fac apel și la conducătorii serviciului de taximetrie sau orice alt transport alternativ în a nu discrimina aceste persoane prin refuzul de a asigura transportul persoanei cu handicap și a dispozitivului de mers, inclusiv accesul în taxi alături de câinele-ghid.
Potrivit acestui proiect, câinele-ghid care însoțește persoana cu handicap grav are acces liber și gratuit în toate locurile publice, inclusiv în locațiile în care se asigură servicii publice, dar și scutirii de la plata tarifului de omologare individuală perceput de Registrul Auto Român pentru autovehiculele special modificate față de configurația inițială.
Responsabilizarea comunității în acest sens este esențială, doar așa putând construi un mediu în care fiecare individ este valorizat și își poate manifesta potențialul în deplinătatea sa.
Aceasta implică educarea și conștientizarea publicului despre nevoile și drepturile persoanelor cu handicap, promovarea accesibilității în toate aspectele vieții și sprijinirea inițiativelor care încurajează incluziunea și participarea activă a acestor persoane în comunitate.
Deputat
Romulus-Marius DAMIAN
Circumscripţia Electorală Nr. 11 Caraş-Severin