Începând de anul viitor, la Caransebeş va fi învăţământ dual


Este convingerea primarului Felix Borcean, după o nouă întâlnire cu directorii liceelor tehnologice şi reprezentanţii mediului de afaceri din municipiu

Aşa cum s-a stabilit în urmă cu o lună, joi, 15 noiembrie, primarul Caransebeşului, Felix Borcean, s-a întâlnit din nou cu directorii liceelor tehnologice, respectiv Mărioara Iova – „Decebal”, Ana-Petria Oprescu – „Trandafir Cocârlă” şi Florin Bogdea, de la „Dacia”, cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin și cu agenții economici din municipiu, pentru a purta cea de a treia rundă de discuţii referitoare la învăţământul dual şi introducerea acestuia în circuitul liceal din oraş începând cu anul şcolar 2019-2020. Aceasta este o formă a învăţământului profesional, care, din anul 2012, a fost desfiinţat în România. Diferenţa dintre cele două tipuri de învăţământ este aceea că cel dual se înfiinţează la solicitarea operatorilor economici. El se derulează pe baza unui contract de parteneriat, încheiat între agentul economic, unitatea de învăţământ şi Primăria Caransebeş, şi a unuia de pregătire practică.

Printre problemele ridicate de reprezentanţii mediului de afaceri s-au numărat cele legate de meseriile deficitare pe piaţa muncii, precum şi pregătirea cât mai temeinică a tinerilor, dar şi atragerea părinţilor acestora în procesul educaţional.

În cadrul întâlnirii, Dalina Rancu, de la Inspectoratul Şcolar Judeţean, a afirmat că, în conformitate cu Metodologiile aprobate de Ministerul Educaţiei Naţionale, până în data de 23 noiembrie, operatorii economici care doresc să şcolarizeze elevi în această formă de învăţământ trebuie să depună aceste solicitări. În continuare, reprezentanta ISJ Caraş-Severin a prezentat, pe lângă formularul-tip care trebuie depus în acest sens, şi contractele care trebuie încheiate.

Învăţământul dual are o serie de caracteristici, iar una dintre acestea prevede încheierea contractului de parteneriat, între unitatea de învăţământ pe de o parte, şi între Primărie şi operatorul economic, pe de altă parte. Acest contract de parteneriat cuprinde drepturile şi obligaţiile fiecărei părţi, în anexele aferente fiind prevăzute toate responsabilităţile părţilor. Pe lângă contractul de parteneriat, va mai fi încheiat şi unul de pregătire practică, ce se face la începutul anului şcolar, de această dată între unitatea de învăţământ, operatorul economic şi elev sau tutorele acestuia”, a spus Dalina Rancu. Aceasta a adăugat că învăţământul dual se adresează elevilor de clasa a VIII-a din seria curentă, dar şi din seriile anterioare şi care, din diferite motive, nu şi-au finalizat pregătirea, putând opta pentru această formă de învăţământ absolvenţi cu vârsta de până la 26 de ani. De asemenea, a mai precizat reprezentanta Inspectoratului şcolar, pe lângă meseria pe care o învaţă, tinerii au şi un loc de muncă, câştigă şi bani şi, în plus, îşi pot continua studiile la învăţământul liceal, iar apoi să urmeze o facultate.

La rândul său, primarul Felix Borcean a declarat că se aşteaptă ca prăpastia dintre şcoală şi mediul privat, precum şi cea dintre mediul privat şi familiile celor care vor opta pentru această formă de învăţământ, să dispară. „Această apropiere cred că va stimula foarte mult această ramură a învăţământului, pentru că părinţii, care sunt, de fapt, cei care îi îndrumă la o vârstă mai fragedă pe copii spre o anumită formă de învăţământ, vor înţelege că învăţământul dual, pe lângă faptul că îi califică, îi pregăteşte pe tineri pentru o meserie, le oferă şi unele facilităţi care sunt menite să scadă cheltuielile unei familii. Astfel, elevii vor primi şi bani, şi o masă, şi, probabil, şi cazare gratuită în cazul în care ei provin dintr-o altă localitate, iar în Caransebeş, la fel ca şi la Reşiţa, sunt foarte mulţi copii care vin să studieze, după perioada de gimnaziu, în învăţământul liceal, dual sau profesional. Eu le-am transmis şi colegilor mei din învăţământ – directorilor şi diriginţilor – să se implice mai mult, nu numai pentru învăţământul dual, la şedinţele cu părinţii să invite agenţi economici, de asemenea, în perioada «Şcolii altfel», să se concentreze mai mult pe vizite în societăţile comericale din Caransebeş, şi nu numai, pentru ca elevii să-şi formeze o imagine cât mai clară a ceea ce s-ar putea întâmpla în viitorul lor, să aleagă, să se gândească la faptul că învăţământul dual reprezintă chiar o perspectivă, meseriile sunt foarte căutate şi foarte bine plătite”, a spus edilul.

Felix Borcean a subliniat că sunt deja câteva firme care şi-au manifestat disponibilitatea şi deschiderea clară pentru încheierea de astfel de contracte. „Au fost deja trei întâlniri la Primărie, am fost şi împreună cu o parte dintre directori în vizite directe la sediile lor, şi eu am certitudinea că, începând de anul viitor, la Caransebeş va fi învăţământ dual, cel puţin în unul dintre liceele tehnologice”.

Bianca METEŞ