Caraş-Severinul – un judeţ „fierbinte”


Într-una din nopţile trecute, în jurul orei 0.30, pe Strada Gării din localitatea Obreja s-a creat panică, din cauza unui incendiu izbucnit la anexa unei case. Focul s-a aprins la o afumătoare şi exista riscul ca acesta să se extindă, atât la corpul principal de locuit şi celelalte anexe ale proprietarului, cât şi la casa învecinată.

Astfel, la faţa locului s-au deplasat două echipaje de pompieri militari de la Detaşamentul Caransebeş al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin, dar şi o echipă formată din patru pompieri voluntari din localitate. Desigur, o mână de ajutor au dat şi vecinii, care s-au mobilizat şi au intervenit cu găleţi şi alte mijloace avute la îndemână. Valoarea bunurilor protejate de flăcări este de aproximativ 550.000 de lei.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU „Semenic”, plt. Anca Balint, în 2011, o dată la două zile o gospodărie din judeţul nostru risca să fie mistuită de flăcările unui incendiu. Anul trecut, la nivelul judeţului Caraş-Severin au fost înregistrate 283 de incendii. Dintre acestea, 160 s-au manifestat la locuinţe şi anexe din gospodăriile cetăţeneşti – poduri, acoperişuri, spaţii de locuit sau de preparat hrana, tablouri electrice, magazii, şoproane, adăposturi pentru animale şi afumători.

Cauzele de producere a acestor incendii au fost: coşurile/burlanele de fum defecte sau necurăţate, instalaţiile, echipamentele electrice defecte sau improvizate, precum şi focul deschis în spaţii deschise.

Carmen SENCO