Nu iese fum fără foc!


În ultima perioadă, pe teritoriul judeţului Caraş-Severin au izbucnit o serie de incendii a căror cauză a constituit-o coşurile de fum neprotejate termic faţă de materiale combustibile, în special faţă de elementele de construcţie din lemn ale acoperişurilor.

Două astfel de incendii au fost înregistrate într-o singură zi în raionul de intervenţie al Detaşamentului de Pompieri Caransebeş. Primul s-a manifestat la o casă particulară de pe strada 1 Mai din municipiu. Focul s-a aprins la coşul de fum al bucătăriei şi exista riscul să cuprindă întregul acopriş al casei. Valoarea bunurilor protejate este de aproximativ 100.000 de lei. Cel de-al doilea incendiu, pentru care a fost solicitată intervenţia structurilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Semenic” al Judeţului Caraş-Severin, a izbucnit la acoperişul unei case din satul Cornuţel-Banat, tot din cauza unui coş de fum neprotejat termic. Şi în acest caz, exista riscul propagării focului, deplasarea autospecialelor de intervenţie făcându-se cu greutate, din cauza drumului acoperit cu zăpadă şi gheaţă.

Astfel, având în vedere acest aspect, ISU „Semenic” recomandă din nou cetăţenilor să verifice şi să cureţe coşurile de fum, să nu supraîncălzească sobele şi să nu folosească instalaţii electrice improvizate, şi să ia toate măsurile posibile de prevenire a incendiilor în gospodării. (T. Mesner)