În viitor, Caransebeşul – survolat de drone?


Recent, o delegaţie a Primăriei Caransebeş, condusă de edilul-şef Marcel Vela, a făcut o vizită în Serbia, unde s-a întâlnit cu oficialităţi ale ţării vecine, în vederea întocmirii unui proiect comun pentru îmbunătăţirea serviciilor de apărare civilă şi de protecţie şi urgenţă. Deocamdată, judeţul nostru nu va putea beneficia de serviciile unui elicopter SMURD, pe care primarul Marcel Vela voia să-l achiziţioneze prin accesarea acestui program transfrontalier, în schimb ar putea fi cumpărate un număr de trei avioane fără pilot, teleghidate, numite drone, pentru supravegherea şi salvarea în urma unor dezastre, calamităţi sau avalanşe. (C. Senco)

În urma întâlnirii avute, săptămâna trecută, de primarul municipiului de pe Timiş şi Sebeş, Marcel Vela, la Belgrad, cu şeful Inspectoratului de Apărare Civilă, cu adjunctul ministrului de Interne şi cu un secretar de stat din Serbia, care lucrează împreună la întocmirea unui proiect pentru îmbunătăţirea serviciilor de apărare civilă, de protecţie şi urgenţă, prin implementarea unor programe de acordare unitară a salvărilor, edilul-şef al municipiului de pe Timiş şi Sebeş a aflat că, deocamdată, judeţul nostru nu va putea beneficia de serviciile unui elicopter SMURD. „În discuţiile pe care le-am avut, în ideea de a introduce în acest program şi un elicopter SMURD, am înţeles că acest lucru e imposibil, asta datorită faptului că programul se derulează în oglindă, deci ce achiziţionează Caransebeşul, trebuie să apară şi pe lista de achiziţii a partenerilor din Serbia. Or, ei au acoperită această necesitate în zona Voivodinei, iar preferinţa lor se îndreaptă spre serviciul de survol aerian, pentru supravegherea şi salvarea în urma unor dezastre, calamităţi sau avalanşe. E vorba de nişte avioane fără pilot, teleghidate, care supraveghează, fiecare, o suprafaţă de 30 km pătraţi, numite drone. Pachetul este de trei astfel de drone pentru supravegherea a 90 km pătraţi simultan, cu o autonomie de zbor de până la trei ore, astfel încât să fie depistate la timp persoanele care se rătăcesc, supravieţuitorii unor dezastre naturale. Cred că vom achiesa şi noi, şi vom fi de acord cu Ministerul de Interne din Serbia, deoarece, pentru zona noastră, care este una montană, se impune un elicopter SMURD alocat de Ministerul de Interne al României”, ne-a declarat primarul Ion Marcel Vela.

De asemenea, edilul-şef al Caransebeşului a mai adăugat că alocarea recentă a elicopterului SMURD la Arad, ceea ce dublează timpul de salvare pentru locuitorii din Caraş-Severin, pentru persoanele accidentate sau aflate în nevoi, nu este deloc benefică. „Cred că ministrul ar trebui să regândească alocarea unităţii speciale de aviaţie în Caraş-Severin, pentru că, astfel, ar fi îndeplinită şi condiţia de cer liber, care nici la Timişoara, nici la Arad nu este îndeplinită, acolo existând trafic aerian intern şi internaţional intens. Consider că actualul ministru de Interne, ori viitorul, pot gândi, pentru Spitalul Municipal de Urgenţă de la Caransebeş, alocarea unui elicopter SMURD”, a mai spus Vela.

Carmen SENCO