Parc fotovoltaic la Constantin Daicoviciu


La iniţiativa primarului comunei, Daniel Boambeş, în 2009 a luat fiinţă Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ,,COPCAV”, între comuna Constantin Daicoviciu şi Copăcele, aceasta din urmă reprezentată de primarul Ioan Şutac, asociaţie care avea drept scop, la vremea respectivă, depunerea în comun a unor proiecte în valoare totală de 6 milioane de euro, proiecte care constau în asigurarea alimentării cu apă, canalizare şi staţie de epurare pentru localităţile Căvăran şi Mâtnicu Mare, asfaltarea drumului ce face legătura între Mâtnicu Mare şi Ruginosu, reabilitarea unor cămine culturale din cele două comune, precum şi asfaltarea de drumuri comunale în Constantin Daicoviciu şi Copăcele. Datorită faptului că în iunie 2009, înainte de deschiderea sesiunii pentru depunerea proiectelor, s-a schimbat ghidul Măsurii 322 pentru atragerea de fonduri europene, depunerea proiectelor celor două comune asociate nu a mai fost validată.

Tot la iniţiativa lui Daniel Boambeş, care este şi preşedintele Asociaţiei ,,COPCAV”, la începutul anului 2011, Asociaţia accepta aderarea comunei Sacu şi a încă două comune din judeţul Timiş, respectiv Găvojdia şi Victor Vlad Delamarina, pentru depunerea, în comun, a unui proiect de ,,Amenajare a Parcului fotovoltaic în comuna Constantin Daicoviciu”. Acest proiect poate beneficia de o finanţare de aproximativ 6 milioane de euro, bani din care va fi realizată o centrală electrică, prin care energia produsă de panourile fotovoltaice va ajunge în sistemul naţional de electricitate, iar de aici fiecare comună va beneficia în mod gratuit de curent electric.

,,Câmpul fotovoltaic se va întinde pe o suprafaţă de aproximativ 7 hectare, suficient pentru a putea produce energia electrică pentru alimentarea instituţiilor publice din cele cinci comune. Se vor reduce substanţial cheltuielile la iluminatul stradal, şcoli, primării, cămine culturale şi alte locaţii care aparţin de administraţia publică locală. Este un program nou de finanţare, prin care dorim reducerea chletuielilor din bugetul local şi crearea de beneficii suplimentare pentru dezvoltarea localităţii”, a spus primarul comunei Constantin Daicoviciu, Daniel Boambeş.

Sonia BERGER