Consumatoare de etnobotanice, la 12 ani şi jumătate!


Festival Sziget


În cadrul ultimei şedinţe a Comisiei de Dialog Social a fost prezentată o informare privind acordarea asistenței medicale, psihologice și sociale consumatorilor de droguri în judeţul Caraş-Severin, în cursul anului trecut.
O sumară analiză a tiparului de beneficiar al serviciilor de asistență din 2020 arată un număr crescut de bărbați, respectiv 49, față de şapte femei, dar și un număr scăzut de minori – 9, comparativ cu cei adulți, respectiv 47.
Majoritatea beneficiarilor au ca drog principal de consum canabisul (41), urmat de etnobotanice (15). Dintre cei 56 de beneficiari ai programului de asistenţă în anul trecut, 20 au fost în situația de policonsum, adică au avut ca drog principal marijuana sau etnobotanice, și au mai consumat și ecstasy sau LSD. Din cei 56 de beneficiari, 10 au declarat ca au încercat cel puțin o dată să consume cocaină. Pe parcursul anului 2020, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Caraş-Severin a avut și un beneficiar consumator de heroină, care în prezent este sub monitorizare medicală de specialitate, se arată în raport.
Nivelul de studii al beneficiarilor din anul 2020 arată o centrare pe studiile liceale (34), urmate de studiile gimnaziale (15) și studiile superioare (6), iar un beneficiar avea fianlizate doar două clase.
Statutul ocupațional, la momentul admiterii în asistența C.P.E.C.A. Caraș-Severin, a fost un alt indicator analizat, astfel că 15 persoane erau angajate, 13 erau elevi, numărul celor fără ocupaţie fiind de 28.
Ca sursă de deferire a beneficiarilor către serviciile de asistență, pe primul loc s-a situat DIICOT Caraș-Severin sau din alte județe – 42.
Situația juridică a scos în evidență un număr de 42 de beneficiari care aveau antecedente penale, din care 10 se aflau în arest preventiv la momentul admiterii la tratament.
Ca și o concluzie – se mai arată în informare –, anul trecut, beneficiarul Centrului a fost bărbat, adult, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 35 de ani, a avut cel mult studii liceale, fără loc de muncă, trimis de către DIICOT, a consumat cu preponderență marijuana, urmată de etnobotanice, deci se poate vorbi de policonsum, a locuit cu familia sau singur şi nu era căsătorit.
Astfel, anul trecut au fost colectate de la Spitalul Judeţean de Urgență din Resita un număr de 26 de fişe de urgențe medicale datorită consumului de droguri și şapte fişe de admitere la tratament la secția psihiatrie datorită consumului de droguri. Cel mai consumat drog de cei care au ajuns să aibă nevoie de servicii medicale de specialitate a fost, de asemenea, marijuana, urmată imediat de etnobotanice.
Din 26 de fișe de urgențe medicale, şase beneficiari au fost minori, iar din cei şase două erau fete. Cel mai tânăr beneficiar ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe anul trecut a fost o fată de 12 ani și 6 luni, consumatoare de etnobotanice. (G. Luca)