„Let`s Do It, Romania!“ a ieşit la încălzire


150 de ţări din întreaga lume se unesc în cea mai ambiţioasă mişcare civică la nivel internaţional – World Cleanup Day, organizatorii estimând că 5 la sută din populaţia Globului va răspunde acestui apel. Pe 15 septembrie, milioane de voluntari de pe întreg mapamondul vor spune „Let`s Do It! în lupta împotriva uneia dintre cele mai presante probleme de mediu – deşeurile. România va organiza o Zi de Curăţenie Naţională pentru a şasea oară, după cele cinci acţiuni de succes desfăşurate începând cu anul 2010. Până acum, peste 1.400.000 de voluntari au participat la evenimentele Let`s Do It, Romania! şi au curăţat 18.000 de tone de deşeuri.

Până la mijlocul lunii septembrie vor avea loc mai multe etape. În această perioadă, până în 30 august, se desfăşoară recrutarea voluntarilor pentru echipa de organizare, iar până în 31 august se realizează Harta Deşeurilor, cu ajutorul aplicaţiei de mobil World Cleanup, se arată într-un comunicat al Let`s Do It, Romania! .

Sunt căutaţi voluntari în domenii precum comunicare, IT, HR, fundraising, logistică, organizator de evenimente sau relaţia cu autorităţile publice. Toţi cei interesați pot aplica pe site-ul letsdoitromania.ro, la secţiunea Hai în echipă!

Cartarea sau identificarea mormanelor de deşeuri este realizată cu ajutorul aplicaţiei de mobil World Cleanup. Aplicaţia a fost dezvoltată plecând de la modelul anterior creat în România în anul 2015 şi poate fi descărcată gratuit din AppStore sau GooglePlay. Voluntarii pot participa la evenimentele de cartare comunicate prin pagina de Facebook Let`s Do It, Romania! sau individual, ori de câte ori descoperă o zonă cu deşeuri. Toate zonele cu deşeuri sunt încărcate în World Waste Platform, prima bază de date despre deşeuri dezvoltată la scală internaţională. Aceasta cuprinde informaţii despre loc, tipuri, originea deşeurilor pentru analiză şi pentru a arăta progresul realizat, se mai arată în respectivul comunicat.

În data de 1 iulie se va da startul înscrierilor pentru Ziua de Curăţenie Naţională şi Globală.

Mișcarea „Let`s Do It, World!”, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naștere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curățenie Națională și a reușit să mobilizeze 50.000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din rețeaua internațională „Let`s Do It World!” încă de la început, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie.

Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani și numără astăzi 150 de țări cu experiență sau care vor organiza pentru prima oară o Zi de Curățenie Națională în 2018.

Let`s Do It, Romania!“ este cel mai mare proiect de implicare socială organizat în România. Din 2010 și până în prezent, „Let`s Do It, Romania!“ a implicat peste 1.400.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională și peste 50.000 de elevi și părinți în proiecte de educație ecologică.

Mădălina DOMAN