FC Caransebeş a punctat la capitolul onoare


caransebes poli 1
FC Caransebeş – ACS Poli Timişoara 0-0
Etapa a XV-a a Seriei a II-a din eşalonul secund, disputată sâmbătă, 29 noiembrie, a fost şi ultima din acest an pentru jucătorii din Caransebeş, care au întâlnit, pe Stadionul Municipal din Parcul Teiuş, pe Poli Timişoara, liderul clasamentului. Se anunţa un meci greu pentru gazde, atât prin prisma locurilor ocupate de cele două combatante, cât mai ales datorită presiunii care s-a pus în ultimele zile pe băieţii antrenaţi de Alin Artimon, mai exact fiind vorba despre declaraţiile făcute de tehnicianul timişorean Dan Alexa, care a spus public că şi-ar dori în lot câţiva jucători de la FC Caransebeş.
Cu toate acestea, gazdele au început bine partida, trecându-şi în cont prima ocazie în minutul 5, când, după un fault al lui Popescu asupra lui Manea, s-a dictat lovitură liberă de la 18 metri, execuţia lui Suru trecând puţin peste poarta timişoreană.
Oaspeţii au avut şi ei o bună şansă de a deschide scorul în minutul 16, la un corner de pe stânga executat bine de Keita, reluarea cu capul a lui Cânu, de la 8 metri, fiind pe direcţia lui Coca, astfel că portarul caransebeşean a reuşit să respingă în faţă, de unde pericolul a fost îndepărtat de coechipieri.
Gazdele au trecut de două ori pe lângă gol în minutul 26. Într-o primă fază, Keita l-a faultat pe Dârvaru la 30 de metri, lateral-stânga, lovitura liberă executată de Lupu, tăiat, a ajuns în careu la Goşa, care, de la 4 metri, a pus latul, însă Smaranda a reuşit să respingă în corner. Lovitura de colţ a fost executată de acelaşi Lupu, în faţa porţii, reluarea cu piciorul a lui Barbu, de la 3 metri, pe jos, fiind prinsă de goal-keeper-ul timişorean.
În continuare, meciul a fost echilibrat, cu un uşor plus parcă pentru gazde, ultima fază notabilă a primei părţi fiind golul înscris de Belu în minutul 31, anulat însă de arbitrul Dan Dreve pe motiv de ofsaid, dar trebuie spus că oricum apărarea caransebeşeană se oprise la semnalizarea tuşierului.
Timişorenii au început mai bine a doua repriză, mărind viteza jocului şi având o posesie mai bună a balonului. Pe acest fond, prima ocazie a apărut în minutul 48, şutul lui Keita, de la 18 metri, fiind respins în corner, de sub transversală, de Coca.
Cea mai mare ocazie a meciului s-a consemnat în minutul 51, la o fază în care Negoescu a pătruns frumos pe partea dreaptă, a centrat în careu, de unde Dârvaru, aflat la 8 metri, singur-singurel cu Smaranda, s-a înălţat şi a reluat cu capul la câţiva centimetri de bara dreaptă a porţii timişorene.
În replică, în minutul 58, Poli a beneficiat de o lovitură liberă de la 30 de metri lateral-stânga, şutul puternic al lui Boldea fiind scos din nou de sub bară de Coca.
Dar, chiar dacă au dominat teritorial, oaspeţii nu şi-au creat faze care să pună cu adevărat în pericol poarta apărată de Coca. Ba, dimpotrivă, cei care puteau să înscrie au fost caransebeşenii, în minutul 63, când Lupu a centrat de pe stânga, Dârvaru, aflat la 8 metri, a pivotat şi a şutat puternic, însă Neagu a reuşit să-l blocheze şi să îndepărteze apoi pericolul.
Spre final, timişorenii au mărit presiunea, în căutarea unui gol care să le aducă cele trei puncte necesare pentru a sta liniştiţi în fotoliul de lider în această iarnă, reuşind o fază bună în minutul 86, atunci când Neagu a trimis o torpilă de la 30 de metri, în diagonală, însă Coca a fost la post şi a prins. În minutul următor, Bărbuţ a pătruns pe dreapta, în careu, portarul caransebeşean a ieşit să-l blocheze, însă cei doi s-au ciocnit violent, Coca având nevoie, minute bune, de îngrijiri medicale.
Gazdele au rămas în 10 oameni în minutul 89, după ce Săulescu a făcut un henţ absolut inutil la mijlocul terenului, arbitrul Dreve arătându-i caransebeşeanului cel de-al doilea cartonaş galben şi, implicit, pe cel roşu.
Egalitatea numerică pe teren s-a restabilit în minutul 90+4, atunci când Poparadu a pătruns în careul gazdelor pe partea stângă, s-a ciocnit de Manea, s-a prăbuşit, oaspeţii au cerut penalty, însă „centralul” partidei i-a arătat timişoreanului cartonaşul galben pentru simulare şi, cum era cel de-al doilea, l-a invitat pe acesta să părăsească terenul.
„E un punct muncit, unul care nu valorează prea mult din punct de vedere al clasamentului, dar e un punct al onoarei şi al caracterului. Asta nu poate decât să mă bucure, şi modul în care am evoluat astăzi confirmă că repriza proastă cu FC Olt a fost o întâmplare. În celelalte jocuri am trecut foarte aproape de puncte, iar modul în care ne-am prezentat azi demonstrează că merităm mai mult decât ultimul loc. Cauzele şi modul în care am reuşit să ne exprimăm în perioada pe care am gestionat-o noi, staff-ul nou, o să le discutăm în perioada următoare. Eu pot să-mi felicit jucătorii pentru că au reuşit să reziste presiunii din cursul săptămânii, pusă miercuri, joi şi vineri, şi fiindcă au demonstrat că au calitate şi, pe lângă toate, că au suflet. Urmează să vedem cum gestionăm perioada următoare, iar jocul de astăzi şi această atitudine să ne rămână reper pentru viitor, să fie principiile pe care putem construi ceea ce n-a funcţionat până acum”, a spus Alin Artimon. Întrebat despre presiunea existentă pe umerii jucătorilor săi, în cele din urmă tehnicianul caransebeşean a detaliat: „De-acum, rămâne ca săptămâna viitoare să eliberăm câţi mai mulţi dintre jucătorii pe care Poli şi-i doreşte, ca să poată să-i ia. Am înţeles că erau vreo 11. Rămâne să reuşesc, împreună cu preşedintele Cosmin Popovici, să-i lăsăm liberi de contract sau să facem schimb: Manea – Belu, Popescu – Artean, Bărbuţ – Lupu, şi ieşim în câştig cu toţii. Că şi eu îi vreau pe ceilalţi”, a mai spus Artimon.
„Ţin să felicit formaţia din Caransebeş, mă aşteptam să întâlnesc o echipă greu de desfăcut, nu ne-a ajutat nici starea terenului, din păcate… Caransebeşul a avut ocazii, în anumite momente ne-au pus şi în dificultate şi cred că este un rezultat corect la ce s-a întâmplat azi pe teren. În ceea ce priveşte dominarea noastră fără gol, Caransebeşul a jucat pe două linii, e o echipă foarte bine organizată, Alin Artimon e un antrenor bun, mai ales ca organizator de joc, a mai fost apoi starea terenului, care nu ne-a lăsat să jucăm repede, am avut probleme la construcţie, am pus în pericol poarta adversă doar cu şuturi de la distanţă sau din faze fixe. Ne-a fost greu să ne apropiem. Caransebeşul s-a apărat bine, ne-a fost greu să ne facem jocul şi să ne impunem. La faza la care am cerut penalty am vorbit cu jucătorul meu, cu un jucător de la Caransebeş, şi a recunoscut… Asta e… N-a dat, înseamnă că nu l-a văzut…”, a declarat după meci antrenorul lui Poli Timişoara, Dan Alexa.
FC Caransebeş: Coca, Manea, Goşa, Barbu, Buşu, Săulescu, Suru, Artean, Negoescu (min. 79, Poiană), Dârvaru (81, Himcinschi), Lupu (88, Ologu); rezerve: Rusu, Dicu, Făinişi, Centea. Antrenori: Alin Artimon, Alin Paleacu.
ACS Poli Timişoara: Smaranda, Belu, Scutaru, Cânu, Neagu, Popescu, Keita (57, Trandu), Poparadu, Boldea (84, Nanu), Pedro Henrique (74, Popovici), Bărbuţ; rezerve: Pap, Bocşan, Bălace, Rodirley Ascencao. Antrenor, Dan Alexa.
A arbitrat la centru Dan Florin Dreve (Cluj-Napoca), asistat la cele două linii de Dragoş Mihai Iliescu şi Adrian Popescu (ambii din Craiova).
Observatori: Dumitru Paraschiv (Drobeta Turn-Severin) şi Ştefan Szilagyi (Satu Mare).
Sorin ROGOZ
alin artimondan alexa