Cum s-a născut Crăciunul?


În zilele noastre, Crăciunul este cunoscut de toţi creştinii drept ziua în care s-a născut Iisus. Dar întodeauna a fost la fel? Care este originea sărbătorii atât de aşteptate în fiecare an, deopotrivă de cei mari şi cei mici?

Parcurgând povestea Naşterii Mântuitorului, aflăm că această sărbătoare a Crăciunului nu se află printre primele festivităţii creştine, fiind introdusă în Occident doar în secolul IV d.Hr. Dar înainte de aceasta nu se sărbătorea Crăciunul?

În realitate, aşa cum este confirmat de multe mărturii istorice, 25 decembrie, înainte de a deveni sărbătoarea Naşterii Domnului, era o zi de sărbătoare pentru multe popoare de religii, şi culturi foarte diferite între ele.

Firul călăuzitor al tradiţiilor legate de această sărbătoare este Soarele, considerat, încă de la începuturile umanităţii, lumina care încălzeşte şi hrăneşte, sursa originară a vieţii pe pământ. Din acest motiv a devenit obiect de cult şi de veneraţie. Deja cu 3.600 de ani în urmă, se sărbătorea ziua de 25 decembrie în onoarea Zeului Soare, care, după solstiţiul de iarnă – ziua cea mai scurtă a anului – îşi relua drumul său. Era vorba de o ,,renaştere” a Soarelui, care permitea, odată cu progresiva creştere a orelor de lumină, reluarea activităţilor de muncă în comunităţile de oameni ce trăiau din vânătoare şi agricultură.

Multe sunt civilizaţiile care, cu ritualuri şi sacrificii de mulţumire, dedicau ziua de 25 decembrie Soarelui, ca rit menit să alunge iarna: egiptenii îl sărbătoreau pe zeul Horus, babilonienii îi omagiau pe zeii Tammuz şi Shamas, în Persia era celebrat zeul Mitra.

Tocmai această din urmă divinitate a dus la reunirea tradiţiei păgâne cu cea creştină. Sărbătoarea dedicată naşterii lui Mitra a fost introdusă în Occident de către Aurelian, în 237 d.Hr., sub numele de Dies Natalis Solis Invicti. Creştinismul a pătruns în imperiul Roman prin Constantin, care a decis să identifice figura lui Iisus cu acel Dio Sole Mitra, contopind astfel cele două culte cu scopul de a face acceptată noua religie de către păgâni. Din acel moment, a început sărbătorirea a ceea ce astăzi cu toţii considerăm ziua de naştere a lui Iisus.