Sărbătoarea Naşterii Domnului Nostru Iisus.


Crăciunul – a treia mare sărbătoare după cea de Paşti şi de Rusalii – este sărbătorit pe data de 25 decembrie, fiind un priliej de bucurie, pace şi linişte spirituală pentru toţi creştinii.

Când Dumnezeu a hotărât să izbăvească lumea din păcat, a trimis pe îngerul Gavriil în cetatea Nazaret, la Fecioara Maria. Îngerul i-a spus Mariei că a fost aleasă de Dumnezeu să nască pe Iisus, Fiul său. Când a sosit vremea naşterii Domnului, în Ţara Sfântă s-a dat porunca să se înscrie fiecare om în localitatea sa de baştină. În drumul lor dinspre Nazaret spre Bethleem, Fecioara Maria şi bătrânul Iosif, logodnicul ei, umblau din poartă în poartă, rugându-i pe oameni să le ofere adăpost. Ajungând la casa unui anume Crăciun, Maria a fost adăpostită de soţia acestuia în grajd, unde cea ,,umbrită de Duhul Sfânt” a născut în ieslea din Bethleem pe Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. Atunci, cei trei magi de la Răsărit au văzut o stea luminoasă pe Cer şi, urmând-o pe aceasta cale lungă, au ajuns la Bethleem, aducându-i Mântuitorului, în dar, aur, smirnă şi tămâie.

Crăciunul a fost stabilit ca sărbătoare oficială în anul 325, de primul împărat roman creştin, Constantin cel Mare, fixându-se atunci ziua de 25 decembrie.