Reporteri de liceu, la ,,Forestier”


Grupul Şcolar Forestier din Caransebeş este una din cele opt unităţi de învăţământ incluse în Proiectul-pilot ,,Reporter de liceu”, dedicat folosirii jurnalismului cetăţenesc ca metodă de educaţie civică a tinerilor. Performanţa este cu atât mai mare cu cât, în competiţia iniţiată de Fundaţia Soros România, au intrat 173 de licee din toată ţara. Proiectul, derulat în perioada martie – decembrie 2010, se apropie de final, motiv pentru care redactorii şi coordonatorii ziarului G.S.F. Online au organizat o masă rotundă la care au prezentat activităţile la care au participat. Astfel, în luna aprilie, patru elevi caransebeşeni au luat parte la un training de formare la Sibiu, unde au beneficiat de îndrumările unor experţi din domeniul ONG-urilor, care le-au prezentat rolul, importanţa și mecanismele implicării civice, iar doi ziarişti le-au prezentat tehnicile de scriere jurnalistică. La seminar, invitat special a fost scriitorul Radu Paraschivescu, cel care a vorbit tinerilor despre tehnici de scriere creativă.

De asemenea, elevii au mai participat la o tabără de vară la Sinaia, prilej cu care au realizat un reportaj despre Castelul Peleş.

,,Tinerii au opinii, dar nu ştiu să şi le exprime, iar Fundaţia Soroş, prin acest proiect, stimulează tocmai acea parte de cetăţenie activă care începe încă de pe băncile liceului”, a precizat prof. Oana Vieru, coordonatorul local al proiectului.

Ziarul G.S.F. Online este structurat pe mai multe categorii: ,,Meleaguri cărăşene”, ,,Interviul săptămânii”, ,,Şcoala mea”, ,,Ştiaţi că…?”, ,,Ştiri din Cetate”, ,,Timp liber” şi ,,Vă recomandăm”.

,,Pentru noi, această experienţă a fost una plăcută şi utilă, care ne-a oferit şansa să aflăm despre cum funcţionează societatea actuală. La tabăra de la Sinaia am atins punctual maxim al proiectului, acolo unde am făcut muncă de teren şi am învăţat ce presupune munca de reporter”, a precizat, în cadrul întâlnirii, Rusalin Băilă, unul dintre realizatorii ziarului.

Pentru că actuala echipă de redacţie este alcătuită din elevi care în curând vor susţine examenul de Bacalaureat, au fost cooptaţi noi colegi din clasele mai mici, care să continue activitatea. ,,Noi ne aflăm la început de drum, şi la început totul pare greu şi ciudat. Dar cred că proiectul constituie şi un mod minunat de a ne găsi chiar vocaţia în viaţă”, a precizat Gianina, unul dintre proaspeţii reporteri.

Echipa va participa, în perioada 15-17 decembrie, la Bucureşti, la o întâlnire cu iniţiatorii proiectului şi cu celelalte şapte echipe implicate, întâlnire la care va avea loc evaluarea activităţilor şi premierea.

,,Este un proiect deosebit, şi vă felicit pentru succesul obţinut! Sper ca entuziasmul vostru să nu se oprească aici. Trebuie să vă învingeţi timiditatea, tentaţia de a minţi, să aveţi discernământ, capacitate de analiză şi să vă cultivaţi harul comunicării şi al vorbirii”, a precizat city-managerul Nicolae Borcean, participant la masa rotundă.

Potrivit prof. Mihaela Munteanu, coordonatorul elevilor, şi alţi tineri, de la oricare alt liceu din municipiu, pot colabora la revista G.S.F. Online.

Carmen SENCO