La muzeul caransebeşean a început Centenarul


Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş a organizat, în zilele de 25 şi 26 septembrie, Conferinţa Naţională cu titlul „Biserică şi Naţiune la românii din Banat şi Transilvania. Episcopii Miron Cristea şi Iuliu Hossu, şi Marea Unire”. Manifestarea este concretizarea unui proiect câştigat la selecţia făcută de Ministerul Culturii, privind marcarea Anului Centenarului.

Un rol deosebit în organizarea manifestării l-a avut Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, ca urmare a încheierii unui parteneriat cu instituţia caransebeşeană, acţiunea fiind iniţiată de actualul preşedinte al Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, rectorul Universităţii clujene. Un ajutor deosebit la reuşita conferinţei l-a acordat şi Episcopia Caransebeşului, prin expoziţia vernisată cu acest prilej.

Cu ocazia acestui eveniment, la Caransebeş au fost prezenţi o parte a celor mai buni specialişti în domeniul istoriei moderne şi contemporane din România. De asemenea, au luat parte la manifestare Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeş, edilii comunelor Constantin Daicoviciu şi Cornereva, respectiv Daniel Boambeş şi Nicolae Novăcescu, precum şi directorii tuturor instituţiilor de cultură din judeţ.

Deschiderea oficială a manifestării a avut loc marţi, 25 septembrie, în sala de conferințe a muzeului. După cuvântul de bun-venit rostit de directorul instituţiei-gazdă, dr. Adrian Ardeţ, au rostit alocuţiuni Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, prefectul Matei Lupu şi PS Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, care au vorbit despre însemnătatea rolului jucat de Biserică în istoria românilor şi importanţa evenimentului de la 1 Decembrie 1918.

În continuare, au susținut comunicări în plen P.S. Lucian, Episcopul Caransebeșului – „Episcopul Elie Miron Cristea, între responsabilitatea administrativ-bisericească și vocația națională”, acad. Ioan Păun-Otiman, preşedintele Filialei Timişoara a Academiei Române – „Mitropoliții Banatului ÎPS Vasile, ÎPS Nicolae, ÎPS Ioan – așa cum i-am cunoscut”, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, prorectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj – „Biserică și naționalitate la românii din Transilvania, în deceniile premergătoare Marii Uniri”.

Cu această ocazie, pe faţada muzeului a fost dezvelită o placă comemorativă care cuprinde numele tuturor celor 26 de reprezentanți ai orașului Caransebeș şi din zonă, participanți la înfăptuirea Marii Uniri de la Alba Iulia.

Tot marţi, au avut loc şi lansări de carte, care au adus la muzeu personalităţi importante ale vieţii academice româneşti. Este vorba despre Costin Feneșan, fost director al Arhivelor Naţionale de la Bucureşti – „Iubite neică părinte… Scrisori ale fraților și nepoților către Nicolae Popea”, prezentarea aparţinându-i arhim. Casian Rușeț, Lazăr Gruneanțu şi Mirel Ionescu – „Contribuția avocaților din Transilvania și Banat la Marea Unire”, carte prezentată de dr. Adrian Ardeţ, directorul muzeului din Caransebeş, precum şi unul dintre cei mai mari specialişti în istoria evenimentului sărbătorit anul acesta, Vasile Mircea Zaberca – „Centenarul Marii Uniri din 1918. Banatul Montan și Voivodina”, volum prezentat de Clara Maria Constantin.

Participanții la manifestare au luat parte apoi la vernisajul expoziției „Biserică și Națiune la Românii din Banat și Transilvania. Episcopul Miron Cristea și Marea Unire”, realizată în colaborare cu Episcopia Ortodoxă a Caransebeșului și Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Caraș-Severin.

Pentru a da o notă de sărbătoare evenimentului, în prima parte a zilei de marţi lucrările s-au desfăşurat în aula muzeului din Caransebeş, iar partea a doua a avut loc acolo unde se află Crucea Eroilor Bănăţeni ai Neamului Românesc, drept pentru care invitaţii s-au deplasat pe Muntele Mic, unde lucrările au continuat şi în dimineaţa zilei de miercuri.

Comunicările prezentate în conferinţă vor fi publicate într-un volum dedicat acestui eveniment, care va apărea la Editura Presa Universitară Clujeană.

Bogdan NAUM