La Caransebeş s-a împărţit rectificarea bugetară


În şedinţa de luni, 24 septembrie, consilierii locali caransebeşeni au aprobat cu unanimitate de voturi proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului municipiului şi a listei de investiţii pe anul în curs. Operaţiunea s-a efectuat ca urmare a adoptării, la începutul acestei luni, a Ordonanţei de Urgenţă Nr. 78/5 septembrie 2018, cu privire la rectificarea Bugetului de Stat pe acest an.

Acest act normativ a influenţat şi bugetul municipiului Caransebeş, în sensul că a adus 440.000 de lei din alocări directe din impozitul pe venit încasat, şi un milion de lei sume alocate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, plus o mică sumă de la Bugetul de Stat pentru copiii cu nevoi speciale.

Pe anumite poziţii, noi avem prevăzuţi pentru trimestrul IV foarte puţini bani, neputându-ne acoperi cheltuielile curente, aşa că am alocat aproximativ 300.000 de lei la aceste capitole, apoi am suplimentat pe lista de investiţii câteva poziţii, printre care sistemul de iluminat public festiv dedicat Centenarului Marii Uniri şi Sărbătorilor de iarnă – 510.000 de lei, apoi pentru locurile de joacă pentru copii încă 100.000 de lei, iar pentru întocmirea documentaţiilor Planului Urbanistic General încă 60.000 de lei. Mai sunt nişte cheltuieli legate de proiectarea câtorva obiective, la bugetul Serviciului Public de Întreţinere şi Reabilitare am mai dat peste 400.000 de lei pentru cheltuieli materiale, astfel încât să se finalizeze lucrările de reparaţii pe anumite străzi. Pentru Spitalul Municipal de Urgenţă s-au alocat 25.000 de lei pentru plata gazului pe o lună, deoarece au arierate la acest capitol, dar şi alte cheltuieli ale unităţii medicale pentru întreţinerea anumitor aparate care sunt proprietatea noastră, cum ar fi RMN-ul, dar şi altele care s-au cumpărat pe proiectul european”, a spus Horia Irimia, directorul economic al Primăriei Caransebeş.

Referitor la situaţia Spitalului Municipal de Urgenţă, Horia Irimia a afirmat că arieratele acestuia sunt de 8 milioane de lei, dar cazul nu e singular, el fiind înregistrat la nivelul întregii ţări.

Privitor la informaţiile apărute în spaţiul public, conform cărora Ministerul Sănătăţii ar vrea să preia spitalele judeţene şi municipale, directorul economic al Primăriei Caransebeş a declarat că nu are informaţii în acest sens. „Cred că, dacă ar putea, majoritatea administraţiilor locale le-ar da la Ministerul Sănătăţii, dar nu mă pronunţ, nu deţin informaţii”, a mai spus Horia Irimia.

Sonia BERGER