Caransebeșul se pregătește pentru filme 3D


Istoricul Cinematograf „Luna” promite să devină în perioada următoare principala atracţie în domeniul filmului din zona Banatului Montan. Este vorba despre fostul Cinematograf „Tineretului”, care şi-a schimbat denumirea recent, odată cu demararea lucrărilor de reabilitare capitală a imobilului care-l adăpostește.

Locaţia a purtat numele de „Luna” încă de acum aproape un secol, din momentul inaugurării sale, având un rol deosebit de important pentru cultura locului. În perioada antebelică, aici se desfăşurau cu regularitate spectacole artistice din domeniile folcloric şi teatral, precum şi alte evenimente culturale. Decizia revenirii la vechea denumire a fost luată recent de reprezentanţii Primăriei şi Consiliului Local Caransebeş.

Dacă tot se lucrează la modernizarea acestui obiectiv istoric important, pentru darea acestuia, din nou, în folosinţă, consider că este o datorie pe care o avem faţă de înaintaşii noştri, cei care l-au construit, faţă de istoria şi de tradiţia municipiului Caransebeş, să-i redăm denumirea iniţială, astfel încât să avem un cinematograf emblematic, care să aducă spre el nu doar tineri, ci şi cetăţeni de toate vârstele”, a spus edilul-şef al capitalei Ţării Gugulanilor, Marcel Vela.

Lucrările la cinematograf s-au efectuat cu aportul de fonduri de la bugetul local, în acest sens fiind alocată suma de 500.000 de lei. Operațiunea de modernizare a demarat la începutul toamnei, prin intermediul angajaţilor Serviciului Public Întreţinere şi Reabilitare din cadrul Primăriei, care au ajutat la scoaterea obiectelor vechi şi uzate din incintă. În continuare, a fost refăcută reţeaua de electricitate, iar o firmă privată specializată din Reşiţa execută lucrările de modernizare propriu-zise. Astfel, atât exteriorul, cât şi interiorul imobilului monument istoric şi arhitectural vor fi integral reabilitate.

De menţionat faptul că, în momentul de faţă, Casa de Cultură „George Suru” are deja semnată o înţelegere cu o societate privată de profil din Bucureşti, pentru proiectarea de filme 3D, odată cu începutul anului 2016.

În ceea ce priveşte istoria recentă a acestui obiectiv, trebuie precizat că, în ultimele decenii, Cinematograful „Tineretului” a avut o evoluţie descendentă, ce a culminat cu închiderea obiectivului şi încetarea derulării proiecţiilor de filme la Caransebeş.

După Revoluţia din Decembrie 1989, cinematograful s-a aflat o lungă perioadă de timp în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie a Filmelor „România Film”. Odată ce industria cinematografică autohtonă a intrat în declin, locaţia şi-a închis porţile, iar personalul a fost trecut în şomaj. În timp, „Cinematograful-fantomă” a ajuns într-o avansată stare de degradare, întrucât Regia Autonomă „România Film” nu şi-a permis să efectueze lucrările de întreţinere a imobilului.

În această situaţie, Municipalitatea din urbea de pe Timiş şi Sebeş a luat atitudine şi a obţinut de la Ministerul Culturii trecerea clădirii fostului cinematograf, din patrimoniul ministerului, în cel al Primăriei Caransebeş şi administrarea Casei de Cultură „George Suru”. Ulterior, Regia Autonomă de Distribuţie a Filmelor „România Film“ a atacat în instanţă Hotărârea de Guvern prin care o serie de cinematografe din ţară erau trecute în administrarea primăriilor şi a avut câştig de cauză. Într-un final, Curtea Constituţională s-a pronunţat în acest caz şi a considerat îndreptăţită respectiva Hotărâre de Guvern.

Astfel, abia din anul 2009, Cinematograful „Tineretului” a fost preluat definitiv de Municipalitate, iar acest lucru s-a realizat după ce Legea cinematografiei a fost promulgată. Potrivit acesteia, sălile şi grădinile cinematografice, împreună cu terenurile aferente acestora şi care se află în proprietatea privată a Statului, trec în proprietatea publică a autorităţilor administrativ-teritoriale locale.

În consecinţă, în scurt timp, aici au fost iniţiate unele investiţii pentru modernizarea imobilului, care să asigure în condiţii decente organizarea de evenimente specifice.

La finele aceluiaşi an 2009, evenimentul mult-aşteptat de redeschidere a locaţiei, după o întrerupere de 15 ani, s-a produs cu ocazia Festivalului Naţional de Scurt-Metraje, ce a programat proiecţii cinematografice în localităţile importante din toată ţara. Manifestările respective s-au derulat sub genericul „România on Tour – Spune pe scurt!”, iar filmele de scurt-metraj prezentate au fost cele premiate la festivalurile de gen de la Cannes, Berlin şi New York, precum şi proiecţiile cinematografice de anvergură recompensate de „Academia Americană de Film” de la Los Angeles cu binecunoscutele Premii „Oscar”. Evenimentul a reprezentat un real succes în rândul publicului caransebeşean, iar tinerii care nu au avut vreodată ocazia să vizioneze un film la Cinematograful „Tineretului” au luat cu asalt locaţia.

În continuare, Primăria municipiului Caransebeş a vizat modernizarea totală a cinematografului, cu aportul de fonduri europene și guvernamentale, însă aceste demersuri nu au beneficiat de susţinere adecvată din partea factorilor abilitaţi şi decidenţi.

După alţi şase ani de aşteptare, în luna septembrie a anului 2015, Municipalitatea a demarat lucrările de modernizare cu fonduri de la bugetul local, așa cum a procedat și în cazul clădirii şi al sălii de spectacole de la Casa de Cultură „George Suru”.

Imobilul care găzduieşte Cinematograful „Luna” din Caransebeș a fost construit în anul 1912, fiind inclus pe lista monumentelor arhitecturale ale Patrimoniului naţional cultural.

Vasi POPESCU