Caransebeşul – sub asediul săbiilor, focului şi al… Aviaţiei Militare!


Timp de patru zile, la Caransebeş a avut loc tradiţionala manifestare intitulată generic Serbările Cetăţii”. Cea de a IX-a ediţie a acestei adevărate sărbători a gugulanilor a adus în municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului, de la oşteni daci şi romani, domniţe şi cavaleri medievali, acrobaţi şi jongleuri cu focul, şi până la… elicoptere de luptă moderne. De la Serbări nu au lipsit nici Elena Gheorghe sau Grupul Voltaj”, care au încheiat manifestarea. (C. Senco)

 Cea de-a IX-a ediţie a „Serbărilor Cetăţii” s-a dovedit a fi una de natură să acumuleze, în doar patru zile, activităţi diverse de divertisment, menite să vină în întâmpinarea tuturor gusturilor şi hobby-urilor. Manifestarea a debutat vijelios joi, într-o atmosferă antrenantă, cu motoare turate la maxim în Parcul Teiuş, acolo unde 150 de concurenţi din ţară şi străinătate au luat parte la Concursul Internaţional de Motociclism „Cupa Hardenduro Regiment 13”, la care au asistat câteva sute de împătimiţi ai acestui sport. Vineri, începând cu ora 15, Galeria „Corneliu Baba” a găzduit un alt eveniment apreciat – cea de-a III-a ediţie a Salonului Internaţional de Grafică Satirică şi Caricatură, patronat de Ştefan Popa Popa’s şi Academia care-i poartă numele. „Avem privilegiul ca aici, la Caransebeş, să se afle un mare român, un mare artist recunoscut la nivel mondial, să ne bucurăm de prezenţa unui caransebeşean, Cetăţean de onoare al municipiului, care, dincolo de faptul că reprezintă cu cinste aceste locuri, este cel mai mare ambasador al României, care ştie să promoveze valorile noastre prin har şi talent”, a declarat primarul municipiului, Marcel Vela, care a ţinut să mai precizeze că la Caransebeş va fi înfiinţat singurul Muzeu Popa Popa’s. Mulţumind pentru idee, maestrul a spus că aici îşi vor găsi locul lucrări originale, deosebit de importante, semnate de Picasso, Jean Effel şi alţi mari artişti. „Trebuie să vă divulg şi eu un secret, că, în urmă cu câţiva ani, am fost aproape să cedez întregul meu portofoliu Muzeului caricaturii din Varşovia şi că numai o întâmplare a făcut să amân acest lucru. Astăzi nu regret deloc”, a mai adăugat Popa’s. La evenimentul la care au luat parte numeroşi oameni de cultură şi persoane cărora li s-a făcut gratuit câte o caricatură a luat parte şi prim-solista Amelia Antoniu, a mai avut loc un moment deosebit – întâlnirea, după zeci de ani, a maestrului cu fosta lui educatoare, Lucia Văduva, care, vădit emoţionată, şi-a amintit că acesta, pe când avea 3-4 ani, desena pe tot ce apuca: hărtie, cearşafuri, feţe de pernă.

Debutul „Serbărilor Cetăţii” a fost anunţat apoi printr-o defilare a soldaţilor romani, a oştenilor daci, a cavalerilor şi domniţelor, de la Piaţa Primăriei, pe Calea Sacră, străzile Nicolae Bălcescu şi Cloşca, Parcul Teiuş, unde a avut loc deschiderea oficială a manifestărilor. „La mulţi ani tuturor protagoniştilor, artiştilor, celor care vor prezenta în faţa dumneavoastră spectacole medievale, turniruri, concursuri, tuturor invitaţilor, participanţilor şi, nu în ultimul rând, acestor serbări”, a spus pe scena din Teiuş, primarul municipiului. În aceeaşi seară, pe scenă au urcat, spre încântarea publicului numeros, două soprane ale Teatrului de Operetă „Ion Dacian” din Bucureşti – Daniela Vlădescu şi Amelia Antoniu. După concertul lor, a avut loc un spectacol de muzică medievală susţinut de Trupa „Medio Evo” din Sibiu, spectacole pirotehnice cu torţe de foc, spade de foc, acrobaţii şi jonglerie cu foc, susţinute de grupurile „Cavalerii Cetăţii Roşii” şi „Artgotica” din Sibiu.

Sâmbătă dimineaţă, în Piaţa centrală agro-alimentară, trupa de muzică medievală şi cavalerii au susţinut reprezentaţii pentru publicul prezent acolo, iar după-amiaza, în Parcul Teiuş, animaţia şi dansurile medievale au fost readuse de grupurile „Paladinii de Terra Medies” (Mediaş), „Cavalerii Cetăţii Roşii” şi „Artgotica” din Sibiu. De asemenea, au fost prezentate cascadorii cu cai, demonstraţii de luptă călare şi turnir cavaleresc, cu echipa „Transilvania Horsis” din Întorsura Buzăului, judeţul Covasna, un recital de muzică medievală şi scoţiană cu cimpoierii „Bordo Sarcany” (Ungaria), muzică medievală cu trupa „Medio Evo” şi spectacole pirotehnice prezentate de grupurile „Cavalerii Cetăţii Roşii” şi „Argotica” din Sibiu.

Ziua de duminică a debutat cu un show aviatic de excepţie, pe Aeroport. Membri ai Aeroclubului României, invitaţi speciali din ţară şi străinătate, şi elicoptere de luptă ale Ministerului Apărării Naţionale, cu 15 aeronave ultrauşoare, precum şi trei elicoptere militare au prezentat acrobaţii aeriene, demonstraţii în formaţii de câte patru avioane, efectuate de echipa „Şoimii României”, acrobaţii în aer în formaţii de câte trei elicoptere, precum şi salturi ale paraşutiştilor. De asemenea, o altă premieră a constituit-o expoziţia de tehnică aviatică. După-amiază, în Parcul Teiuş a avut loc un spectacol folcloric extraordinary, susţinut de Ansamblul „Semenicul” din Reşiţa şi soliştii Georgiana şi Ramona Viţa, Zorica Savu şi Petrică Miulescu-Irimică, urmat de marile spectacole ale serii, în care au concertat grupurile „Reversed” (Lugoj – Caransebeş) şi „Attis” (Timişoara), urmate de cunoscuta solistă Elena Gheorghe împreună cu cei 11 membri ai trupei ei, care a reprezentat România la Eurovision. A urmat momentul prezentării publicului a aviatorilor care, de dimineaţă i-au încântat pe cei prezenţi pe Aeroportul Caransebeş. După ei, pe scenă a urcat trupa „Voltaj”, care şi-a respectat promisiunea şi a revenit la Caransebeş. Festivalul s-a încheiat, ca de obicei, cu un impresionant foc de artificii. Mai trebuie spus că, în perioada festivalului, în Parcul Teiuş s-au aflat tarabe cu mici, frigărui şi bere, gablonţuri, jocuri şi parcuri de distracţii pentru copii.

Carmen SENCO