Caransebeşul, în 72 de ore


Timp de trei zile, de luni, 8 iulie, până miercuri, 10 iulie, la Caransebeş a avut loc o acţiune intitulată generic „72 de ore”. Proiectul se desfăşoară în Germania şi Austria şi este coordonat de Biserica Catolică din Germania, fiind o manifestare cu character social-intercultural şi caritabil, totul trebuind să se înscrie, ca durată a acţiunii, în 72 de ore. Astfel, 25 de tineri din localitatea Michelstadt, din apropiere de Frankfurt, şi-au exprimat dorinţa să reamenajeze curtea şi spaţiul de joacă de la Grădiniţa cu Program Normal Nr. 5 din Caransebeş. Ei au lucrat împreună cu 15 copii şi tineri din municipiul de pe Timiş şi Sebeş, înscrişi în Proiectul IDEMS. Delegaţia germană este compusă din Grupul de Cercetaşi din Michelstadt, condus de Volkmar Raabe.

După „expirarea” celor 72 de ore, oaspeţii germani au făcut şi un schimb de cunoştinţe culturale cu noii lor prieteni caransebeşeni şi au vizitat oraşul.

„Am primit cu mare bucurie grupul copiilor din Germania, aici, la noi în grădiniţă, şi cred că, după terminarea acestei acţiuni, vom face o surpriză extraordinară micuţilor noştri când vor veni, în toamnă, pentru că vor avea amenajată o groapă cu nisip, huţule, tobogane, într-un cuvânt, un spaţiu de joacă aşa cum merită. Doresc să mulţumesc în primul rând primarului municipiului, Marcel Vela, precum şi city-managerului Nicolae Borcean, pentru sprijinul acordat în acţiunile de dinaintea desfăşurării proiectului. În semn de recunoştinţă, copiii grădiniţei noastre au pregătit un desen pentru grupul din Germania, prin care le mulţumim frumos pentru ajutorul şi sprijinul pe care ni le-au acordat”, ne-a spus educatoarea Alina Bălan.

Din delegaţia oaspete a făcut parte şi Jan Mäurer, preotul-paroh din Michelstadt. Acesta s-a arătat extrem de bucuros de faptul că tinerii germani din parohia romano-catolică au putut să ajute comunitatea din Caransebeş.

„Prima dată, am venit aici în urmă cu patru ani. Pot să spun că ne-am ataşat de Caransebeş, am cunoscut şi Proiectul IDEMS, iar anul trecut ne-a venit această idee, de a reamenaja împreună cu copiii noştri grădiniţa germană, mai precis curtea ei şi groapa cu nisip, şi, în plus, dorim să amplasăm aici şi un leagăn. Aş vrea să mai spun că, în cei patru ani de colaborare, am observat că munca cu copiii aduce numai beneficii, iar faptul că lucrul acesta funcţionează l-am constatat atunci când am făcut cunoştinţă cu tinerii din Caransebeş, cu care am comunicat, nu doar în limba engleză, ci şi prin gesturi”, ne-a spus Volkmar Raabe, coordonatorul delegaţiei din Michelstadt.

Această acţiune, cuprinsă în Proiectul „72 de ore”, s-a bucurat de spijinul Primăriei municipiului şi al SC „Transal Urbis” SRL Caransebeş.

Bianca METEŞ