Buchinul are Festival Naţional ,,Ana Munteanu”


La sfârşitul săptămânii trecute, la Buchin s-a desfăşurat, timp de două zile, prima ediţie a Festivalului-Concurs ,,Ana Munteanu”, la manifestare participând 24 de concurenţi din şapte judeţe. Concursul s-a desfăşurat pe două secţiuni – tineri interpreţi (18-35 de ani) şi rapsozi. ,,Dorim să permanentizăm şi să amplificăm acţiunea. Ediţia viitoare intenţionăm s-o organizăm în primăvară, la o dată aflată între sărbătoarea Sânzienelor şi 22 mai, când Ana Munteanu îşi sărbătoreşte ziua de naştere”, a declarat primarul comunei, Gheorghe Coilă. (M. Pral, C. Senco)

În zilele de 4 şi 5 noiembrie, la Buchin a fost mare sărbătoare. Mai exact, s-a desfăşurat prima ediţie a Festivalului-Concurs „Ana Munteanu”. La manifestare au participat 24 de concurenţi din şapte judeţe: Caraş-Severin, Timiş, Arad, Hunedoara, Cluj, Alba şi Bihor. Concursul, organizat de Primăria şi Consiliul Local Buchin şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (C.J.C.P.C.T.) Caraş-Severin, în colaborare cu Radio Timişoara, s-a desfăşurat pe două secţiuni: tineri interpreţi (18-35 de ani) şi rapsozi. Concurenţii au fost acompaniaţi de orchestra profesionistă „Virtuozii Semenicului”, a C.J.C.P.C.T., şi de Ansamblul „Florile Semenicului” din Bolvaşniţa.

„Prin acest gen de acţiuni intenţionăm să cinstim oamenii de vază ai satului, atât timp cât îi mai avem printre noi. Unul dintre aceşti oameni este Ana Munteanu, privighetoarea Banatului”, a precizat Toma Isvercian, viceprimarul comunei. „În luna februarie, când m-a sunat Florica Franţ, iniţiatoarea festivalului, am fost extrem de surprinsă. Pentru câteva secunde, nici nu mi-am găsit cuvintele din cauza emoţiilor. Mă simt extrem de onorată şi bucuroasă că la Buchin, pe meleagurile mele natale, se organizează asemenea manifestări de amploare”, ne-a declarat Ana Munteanu, care, începând din data de 4 noiembrie, este „Cetăţean de onoare al comunei Buchin”.

Juriul, format din prof. Gelu Stan, redactor muzical la Radio Timişoara – preşedinte, prof. Gheorghe Ţunea, directorul C.J.C.P.C.T., prof. Iancu Laurenţiu de la Şcoala de Muzică şi Arte Plastice din Caransebeş, Toma Isvercian, viceprimarul comunei, consilierul Nicolae Civic şi solista Ana Munteanu, a avut o sarcină dificilă în stabilirea câştigătorilor. După deliberări, la secţiunea „Tineri interpreţi”, menţiunea a II-a a fost câştigată de Marian Boldea din Buchin, iar menţiunea I i-a fost acordată lui Ciprian Pop din Ghiroda. Locul III i-a revenit lui Andrei-Vasile Molocea din Orăştie, locul II a fost câştigat de Loredana Sitariu din Caransebeş, aflată la primul concurs, iar primul loc a fost ocupat de Maria Borţun-Popescu, din Slatina-Timiş. La secţiunea „Rapsozi”, menţiunea a II-a a fost câştigată de Nelu Cherciu din Teregova, iar prima menţiune i-a revenit lui Ioan-Achim Cotârlă, solist nevăzător din Goruia. Locul III a fost câştigat de Ana Cioarcă din Timişoara, locul II i-a revenit lui Dumitrie Pârvu-Crăciun din Var, iar locul I i-a fost acordat Feliciei Andreşoiu, din Orăştie. Premiul special „Ana Munteanu” şi Trofeul festivalului a fost câştigat de Florica Franţ, din Buchin. Potrivit regulamentului de concurs, fiecare participant a prezentat câte un cântec de joc şi un cântec doinit.

„Am rămas profund impresionată de talentul participanţilor, pe care îi sfătuiesc să continue să promoveze folclorul autentic”, a precizat solista Ana Munteanu, vădit încântată şi emoţionată de calitatea şi amploarea festivalului, precum şi de promptitudinea cu care au răspuns toţi soliştii consacraţi, invitaţi de ea să participe la Gala festivalului. Aşa se face că pe scena de la Buchin au urcat Maria Garaş, Paula Paşca, Traian Barbu, Ramona Viţa, Petrică Miulescu-Irimică, Maria Didraga, Iosif Ciocloda, Anca-Maria Matei, Adrian Stanca şi Traian Jurchela.

O surpriză plăcută, atât pentru numerosul public, cât şi pentru organizatori, a constituit prestaţia Denisei Mărşăvină, de 5 ani, din Prisian, care, din proprie iniţiativă, a recitat în grai bănăţean poezii ale poetului Sorin Olaru, din Buchin.

„Dorim să permanentizăm şi să amplificăm acţiunea. Ne bucurăm că acum am reuşit să desfăşurăm festivalul-concurs într-un spaţiu recent renovat şi modernizat, căruia i-am redat demnitatea necesară unui cămin cultural. Ediţia viitoare intenţionăm s-o organizăm în primăvară, la o dată aflată între sărbătoarea Sânzienelor şi 22 mai, când Ana Munteanu îşi sărbătoreşte ziua de naştere“, ne-a declarat primarul Gheorghe Coilă.

Mihaela PRAL

Carmen SENCO