Arhivele şi-au ţinut ziua la „C.D. Loga”


Ziua Arhivelor a fost marcată la sfârşitul săptămânii trecute la Colegiul Naţional „C.D. Loga” din Caransebeş printr-o acţiune organizată în parteneriat cu Serviciul Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, ea fiind legată de data de 31 octombrie 1862, atunci când Arhivele Statului din Ţara Românească şi cele din Moldova s-au unit. Astfel, în Amfiteatrul unităţii de învăţământ a avut loc dezbaterea cu titlul „Istoria şi Arhivele – realităţi bănăţene”, la manifestare luând parte şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, Laurenţiu-Ovidiu Roşu, profesori de istorie şi limba română, precum şi elevii claselor a X-a şi a XI-a Filologie ale acestui liceu.

Nu poţi să vorbeşti despre istoria modernă şi contemporană în cazul nostru, al judeţului Caraş-Severin, fără să iei în considerare sursele documentare din Arhivele Naţionale, pentru că atunci când porneşti într-o documentare, atunci când doreşti să faci o monografie a unei localităţi, a unei persoane, a unei familii, a unei instituţii, ori un studiu, nu poţi să laşi deoparte baza de plecare, izvorul, care este documentul de arhivă. Arhivele Naţionale Caraş-Severin păstrează peste 1.000 de fonduri şi colecţii create de instituţii, de societăţi, de persoane ori familii care au avut ceva de spus în domeniile social, economic, cultural, politic sau militar, în această zonă”, a spus Laurenţiu-Ovidiu Roşu.

Şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, instituţie care îşi are sediul la Caransebeş, le-a prezentat elevilor atât informaţii extrase din documente, cât şi documente propriu-zise, împărţite pe două categorii – unele din perioada Primului Război Mondial, fiind vorba în acest caz despre soldaţi, ofiţeri, aflaţi acasă, înainte de conflagraţie, împreună cu familiile lor, sau pe drumul către front, dar şi pe front, precum şi unele documente mai vechi sau mai noi, din secolele XVIII şi XIX, sau chiar din secolul XX, din zona Banatului. Laurenţiu-Ovidiu Roşu le-a vorbit celor prezenţi despre învăţătorul Pavel Jumanca din Caransebeş, care, în „Amintirile” sale din perioada în care a fost elev al Liceului Pedagogic Diecezan, a făcut referiri la profesori, elevi şi realităţile efective ale Caransebeşului şi ale învăţământului de dinainte de 1918, dar şi despre un soldat simplu din Cruşovăţ, judeţul Severin pe vremea aceea, Petru Vintilă, tatăl viitorului scriitor Petru Vintilă şi al artistului plastic Mihai Vintilă din Reşiţa. „Documentele sunt impregnate de sentimentele pe care aceştia le-au folosit, este vorba despre durere şi frustrare, pentru că nu era chiar atât de simplu să mergi pe front şi să stai săptămâni şi luni întregi în tranşee, sub apăsarea pericolului. Acesta este rolul, de fapt, al Arhivelor Naţionale, de a ne întoarce la sursă şi a vedea că aceste lucruri au existat şi înainte de noi, au existat în realităţi diferite, în perioade diferite, şi cred că sunt importante şi avem foarte, foarte multe lucruri de învăţat din toate acestea”, a mai spus Laurenţiu-Ovidiu Roşu.

Manifestarea s-a înscris într-un program, într-un parteneriat pe care Colegiul Naţional «C.D. Loga» îl are cu Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale, încheiat încă de anul trecut, atunci când am avut şi un proiect intitulat «Historia Magistra Vitae». Prin acel proiect am organizat o expoziţie cu documente vechi, ce ţineau de istoria liceului nostru, iar pentru anul acesta am stabilit, cu ocazia Zilei Arhivelor, să marcăm acest eveniment printr-o dezbatere cu tema «Istoria şi Arhivele – realităţi bănăţene». La acţiune au participat elevi de la Filologie, fiindcă există foarte mulţi tineri pasionaţi de istorie, iar Ovidiu Roşu întotdeauna a avut deschidere pentru a veni în sprijinul elevilor care au arătat interes în acest domeniu. Consider că această manifestare este un prilej pentru elevi să pună întrebări şi să afle cât mai multe lucruri despre arhive şi cum ne influenţează şi îi ajută acestea în cercetările pe care le au de făcut, pentru şcoală sau în interes personal, pentru a-şi satisface curiozitatea şi, de fapt, a-i ajuta în viaţă”, a spus Daniela Fara, director-adjunct al Colegiului Naţional „C.D. Loga”.

Sonia BERGER