Medicina de specialitate, grav bolnavă


Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Caraș-Severin a întocmit recent o listă a specialităţilor clinice, cu numărul necesar de specialişti, raportat la numărul existent al acestora şi aflat în relaţii contractuale cu instituția.

Astfel, se arată în raport, dacă în județ sunt necesari nouă medici cu specialitatea Alergologie şi imunologie clinică, în Caraș-Severin nu există nici măcar unul. În cazul Bolilor infecţioase, la un necesar de 12, doar doi medici se află în relații contractuale cu Casa, în specialitatea Cardiologie ar fi nevoie de 19, însă doar şase au încheiat contracte, la Diabet zaharat raportul este de 18 la 8, iar pentru Endocrinologie de 12 la 2. În plus, există specialităţi clinice unde lipsesc medici în relaţii contractuale, cum ar fi Neonatologie, Neurochirurgie, Neurologie pediatrică, Acupunctură, sau există cazuri în care este doar un singur medic la nivel de județ – Planificare familială, Psihiatrie pediatrică, Oncologie, Hematologie, Gastroenterologie sau Chirurgie plastică şi reparatorie.

Din datele făcute publice de Casa de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin rezultă că, la un necesar de 497 de medici specialişti  în tot judeţul, doar 129 au încheiat contracte cu instituția. În ceea ce priveşte specialităţile paraclinice, respectiv laboratoare de analize medicale, au fost încheiate 13 contracte de furnizare de servicii medicale, au fost semnate cinci acte adiţionale la contractele din ambulatoriul de specialitate pentru specialităţi clinice şi unul la un contract de medicină de familie pentru efectuarea de ecografii. Valoarea totală a contractului pe anul 2016, cu cele şapte laboratoare de analize medicale din Reşiţa, Caransebeş şi Oţelu Roşu, este de 1,1 milioane de lei, pentru Anatomie patologică – 23.240 de lei, iar pentru Radiologie-imagistică medicală, inclusiv RMN, ecografie şi computer tomograf, este de 437.565 de lei.

Bianca METEȘ