,,Alertă, răpire copil!”


Alertă, răpire copil!” este un mecanism de acţiune complementar actvităţilor pe care Poliţia şi Parchetul le desfăşoară în cazul dispariţiilor de copii, fiind utilizat numai în situaţii de răpiri sau dispariţii care pun în pericol viaţa sau sănătatea copilului.

Mecanismul „Alertă, răpire copil!” a devenit operaţional în cursul lunii trecute. Acest proiect a fost iniţiat de Poliţia Română, Ministerul Public şi Centrul de Copii dispăruţi şi exploataţi sexual – FOCUS şi funcţionează pe aceleaşi principii ca şi în alte state ale lumii, precum Franţa, SUA, Grecia sau Olanda. Scopul acestui mecanism îl reprezintă obţinerea de informaţii de la populaţie despre răpirea sau dispariţia minorilor, imediat după producerea evenimentului, astfel încât, în baza informaţiilor primite, cazul să fie soluţionat cât mai repede, iar viaţa sau integritatea fizică şi psihică a copiilor să nu fie puse în pericol.

Transmiterea mesajului de alertă către populaţie se realizează prin intermediul partenerilor publici şi privaţi care au acceptat participarea la realizarea acestui proiect. Colectarea informaţiilor de la populaţie se va face prin intermediul Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. Întreg mecanismul va fi declanşat dacă sunt întrunite cumulativ câteva criterii. Mai exact, copilul să aibă mai puţin de 18 ani şi să fi fost răpit în prezenţa unor martori sau a dispărut, şi, fie din datele de anchetă rezultă că acesta ar fi fost răpit, fie din circumstanţele în care a dispărut rezultă că viaţa sau sănătatea îi sunt puse în pericol (poate suferi traume grave psihice sau fizice). Întrunirea acestor condiţii nu implică în mod obligatoriu declanşarea mecanismului de alertă, dacă difuzarea informaţiilor obţinute poate conduce la crearea unui pericol suplimentar pentru victimă sau pot compromite cercetările aflate în desfăşurare.

Indiferent dacă se declanşează sau nu mecanismul de alertă publică, autorităţile Statului acţionează conform procedurilor legale pentru clarificarea situaţiei copilului.

Răpirile de copii nu reprezintă un fenomen în România, însă autorităţile trebuie să fie pregătite pentru a gestiona eficient orice astfel de caz, întrucât obiectivul tuturor este salvarea vieţii copilului. În judeţul Caraş-Severin, în anul 2010, au fost sesizate dispariţii în cazul a 41 de minori. Dintre aceştia, peste jumătate sunt minori aflaţi în Centre de plasament. Trebuie menţionat faptul că în toate cazurile de dispariţii de minori a fost vorba despre plecări voluntare de la domiciliu sau din Centre, pe fondul neînţelegerii cu părinţii, tutorii etc. Toate cazurile de dispariţii de minori sesizate în judeţul Caraş-Severin în anul 2010 au fost soluţionate prin depistarea minorilor, care fie au fost reîncredinţaţi familiei, fie au fost reintegraţi în Centrele de plasament de unde au plecat.

Trebuie făcută precizarea că orice entitate publică sau privată care are posibilitatea şi intenţia de a deveni partener al acestui mecanism o poate face accesând site-ul oficial http://www.alertarapirecopil.ro, de unde poate obţine informaţii suplimentare şi unde se poate înscrie. Acest mecanism se bazează pe implicarea tuturor cetăţenilor care pot ajuta cu informaţii autorităţile, fiind un demers cu un important rol social, care demonstrează simţ civic şi implicare.

Tiana MESNER