Petru Curelar, din Băuţar, îmbătrâneşte întinerind


Petru Curelar are 53 de ani şi este paznic de noapte în comuna Băuţar. Până aici, nimic neobişnuit. Iată însă că, în luna martie, bărbatului a început să-i cadă părul, apoi şi-a pierdut sprâncenele, după care, în doar câteva luni, când podoaba capilară i-a crescut, a constatat că încărunţise, părul său fiind de un alb strălucitor. În luna august, la nunta fiului său, Petru Curelar era alb complet.

A început să meargă pe la medici, inclusiv la cei din Timişoara, o explicaţie plauzibilă a fenomenului fiind stresul acumulat de bărbat şi nopţile nedormite, atunci când era la serviciu. I s-a prescris vitamina A, iar Petru Curelar, conştiincios, s-a ţinut de tratament, însă se pare că degeaba…

Resemnat cu ideea, paznicul comunităţii şi coşarul din Băuţar şi-a văzut mai departe de viaţă, liniştit, până când, într-o bună dimineaţă, în urmă cu o lună, uitându-se mai atent în oglindă, a observat că sprâncenele, perciunii şi rădăcina părului îşi schimbaseră culoarea, aşa cum fuseseră înainte de luna martie, devenind negre.

În urmă cu o săptămână, atunci când l-am fotografiat, Petru Curelar era grizonat. Medicii cu care a luat legătura nu mai ştiu ce să creadă. O explicaţie mai puţin ştiinţifică ar fi aceea că, fiind coşar, aduce noroc. În primul rând lui însuşi. (S. Berger)