Vaccinul antigripal, de Sărbători


Chiar dacă vremea rece s-a instalat comod în Caraş-Severin şi campania de vaccinare antigripală ar fi trebuit să fie deja în plină derulare, acest lucru nu s-a întâmplat pentru simplul motiv că ea nici nu a început încă. Direcţia de Sănătate Publică a judeţului a identificat grupele considerate de risc pentru a dezvolta complicaţii ale acestei boli infecţioase şi pentru care Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă vaccinarea antigripală în sezonul 2012-2013.

Astfel, în această categorie intră 13.828 de persoane cu vârste cuprinse între 6 luni şi 64 de ani, luate în evidenţă ca suferind de afecţiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm, virusul imunodeficienţei umane sau persoane obeze, 270 de femei gravide, 3.200 de medici, cadre sanitare medii şi personal sanitar auxiliar din spitale, unităţi din ambulatoriu, salariaţi ai instituţiilor de ocrotire a copiilor şi bătrânilor, sau salariaţi ai unităţilor de bolnavi cronici. De asemenea, tot aici intră şi 2.500 de adulţi şi copii rezidenţi în instituţii de ocrotire socială sau care acordă asistenţă medicală, socială şi de îngrijire la domiciliul persoanelor la risc înalt, precum şi 14.683 de persoane care au depăşit vârsta de 65 de ani.

În cadrul recentei şedinţe a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice s-a făcut cunoscut faptul că din totalul de 34.483 de cetăţeni identificaţi la nivelul judeţului Caraş-Severin, 14.683 este reprezentat de populaţia cu vârsta de peste 65 de ani, ceea ce reprezintă 42 la sută din totalul acestor persoane.

Dr. Mircea Borcău, medic primar epidemiolog, a declarat în cadrul şedinţei că, deşi conform calendarului elaborat de către Ministerul Sănătăţii, campania de vaccinare antigripală ar fi trebuit să debuteze la 1 noiembrie, pentru judeţul Caraş-Severin nu a fost repartizată cantitatea de vaccin solicitată, deoarece achiziţia vaccinului nu a fost finalizată la nivelul ministerului. „Licitaţia pentru cele 600.000 de doze din import a fost anulată de Ministerul Sănătăţii, iar cele 400.000 produse de Institutul «Cantacuzino», din cauza unor defecţiuni, nu vor fi operabile decât după data de 15 decembrie, cel mai târziu la începutul anului viitor”, a spus dr. Mircea Borcău. Până în prezent, a mai adăugat el, nu s-au înregistrat cazuri de gripă la nivelul judeţului, o apariţie frecventă fiind aşteptată la sfârşitul lunii ianuarie, începutul lui februarie anul viitor. De menţionat că în sezonul rece 2012-2013, din totalul de 12.120 de doze de vaccin antigripal repartizate judeţului Caraş-Severin, au fost vaccinate un număr de 4.946 de persoane cu vârsta de peste 65 de ani şi 2.816 bolnavi cu afecţiuni medicale cronice, categorie ce a reprezentat 60 la sută din totalul populaţiei vaccinate antigripal.

În aceste condiţii, conducerea Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin recomandă populaţiei, şi în special persoanelor vârstnice, să ia în considerare aplicarea unor măsuri generale de profilaxie pentru prevenirea apariţiei bolii, care vizează creşterea rezistenţei nespecifice a organismului şi de limitare a riscului îmbolnăvirii, aplicând regulile de igienă individuală şi colectivă, respectiv evitarea aglomeraţiilor, igiena tusei şi a strănutului, evitarea frigului, a umezelii, a surmenajului fizic şi intelectual, alimentaţie raţională bogată în proteine de înaltă calitate biologică, legume, fructe, precum şi vitaminizare suplimentară cu vitaminele A şi C.

Mădălina DOMAN