Lumini şi umbre la Caransebeş


În această perioadă, la Caransebeş se află în plină derulare un proiect edilitar ce prevede iluminarea, după modelul vienez, a unor clădiri istorice de patrimoniu, din municipiu. Printre imobilele care au fost puse în valoare în acest fel se numără cele ale Primăriei, Casei de cultură, Judecătoriei, Liceelor ,,Traian Doda” şi ,,C.D. Loga”, al noii Catedrale Episcopale şi cel al Bisericii Romano-Catolice, din Centrul civic. Conform declaraţiei primarului Marcel Vela, întreg proiectul va fi definitivat până la începutul lunii aprilie, în preajma Sfintelor Sărbători Pascale. (L. Dinu)

Chiar şi condiţiile actuale de criză economico-financiară, Administraţia publică locală a municipiului Caransebeş este foarte decisă să pună în aplicare unele proiecte cu impact major în rândul comunităţii. Astfel, în această perioadă este în derulare un proiect edilitar ce prevede iluminarea ornamentală a clădirilor istorice de patrimoniu, din localitate.

Între imobilele ce au fost puse în valoare prin iluminat ornamental se regăsesc cele ale Primăriei, Casei Municipale de Cultură ,,George Suru”, Judecătoriei, Liceului Teoretic ,,Traian Doda”, Liceului Pedagogic ,,C.D. Loga” şi cel al Şcolii de Muzică şi Arte Plastice, precum şi cele care adăpostesc cele două lăcaşe de cult din Centrul Civic, respectiv noua Catedrală Episcopală şi Biserica Romano-Catolică.

Primarul municipiului pe Timiş şi Sebeş, Marcel Vela, este de părere că ,,dat fiind patrimoniul existent aici, de pe vremea Imperiului Austro-Ungar, prin aducerea modelului actual vienez de iluminat şi punerea în valoare a clădirilor istorice, se vor realiza un spectaculos efect de lumini şi umbre, precum şi o îmbinare a modernismului cu imaginea arhitecturală pe care a avut-o urbea la începutul secolului XX”.

Şi pentru că anul 2010 rămâne unul dominat de criza economică, sistemele de iluminat folosite în scopul ornării clădirilor istorice sunt cele mai economice, pe led-uri, cu un consum redus de electricitate. ,,Întreg proiectul va fi definitivat până la începutul lunii aprilie, în preajma Sfintelor Sărbători Pascale”, a mai precizat edilul-şef Marcel Vela.

De asemenea, în această perioadă, municipalitatea a asigurat şi iluminarea Străzii Miron Cristea, respectiv drumul care permite accesul la mânăstirea ce poartă hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, din zona Teiuş.

Referitor la proiectul de iluminare ornamentală a clădirilor de patrimoniu din municipiul Caransebeş, mai trebuie adăugat faptul că, în cursul acestui an, Consiliul local îi va sprijini şi pe proprietarii privaţi care deţin astfel de clădiri, atât pentru a le ilumina ornamental, cât şi în ceea ce priveşte racordarea acestora la reţeaua publică de electricitate.

Liviu DINU