Evaziunea fiscală e în floare


Evaziunea fiscală şi contrabanda cu produse accizabile reprezintă priorităţi ale anului 2012 la nivelul Poliţiei Române şi, implicit, ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin. Astfel de acţiuni ale poliţiştilor au fost organizate şi desfăşurate în mod systematic, pe raza întregului judeţ.

În primele opt luni ale acestui an, pe linia contrabandei cu tutun dosarele în care s-a început urmărirea penală sunt în număr de 22, fiind confiscate şi ţigări în valoare de aproximativ 300.000 de lei. Cele mai importante constatări sunt însă la evaziunea fiscală, fiind înregistrate 228 de astfel de dosare penale. La dosarele soluţionate, prejudiciul a fost de peste 5.000.000 de lei şi s-a reuşit recuperarea aproape integrală a acestuia (4.894.605 lei). Pentru a combate săvârşirea de astfel de fapte, poliţiştii au organizat acţiuni în care au fost verificate societăţi comerciale, au fost făcute percheziţii domiciliare, dar şi controale în trafic.

Producătorii şi comercianţii ilegali de băuturi alcoolice au fost şi ei în vizorul poliţiştilor. În doar câteva zile, oamenii legii au ridicat în vederea cercetărilor cantitatea de aproximativ 4.000 de litri de alcool pentru care nu s-au putut prezenta documente de provenienţă, în urma a două percheziţii domiciliare.

Codul Fiscal prevede ca fiind infracţiune: deţinerea de către orice persoană, în afara antrepozitului fiscal, sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător ori cu marcaje

false, peste limita a 10.000 de ţigarete, 400 de ţigări de foi de 3 grame, 200 de ţigări de foi mai mari de 3 grame, peste 1 kg de tutun de fumat, alcool etilic – peste 40 de litri, băuturi spirtoase – peste 200 de litri, produse intermediare de alcool – peste 300 de litri, băuturi fermentate, altele decât bere şi vinuri, peste 300 de litri. Acestor domenii prioritare li se va acorda atenţie pe parcursul întregului an, şi nu numai.

Carmen SENCO