PSS Lucian şi „Cărările speranţei”


Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a fost recent oaspetele comunităţii din Oţelu Roşu. Astfel, Ierarhul a participat la slujba Pavecerniţei Mari în parohia „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, din Centrul Civic al oraşului de pe Valea Bistrei. După serviciul religios, PSS Lucian a rostit un cuvânt de învăţătură în care a amintit enoriaşilor despre mucenicia martirilor luptei anticomuniste din Banat, în special din judeţul Caraş-Severin.

Tot cu această ocazie, a fost lansat cel de-al zecelea volum din „Cărările speranţei”, lucrare ce poartă semnătura profesoarei Ileana Silveanu şi aminteşte de destinul luptei anticomuniste din Banatul de Munte, respectiv din zonele localităţilor aşezate pe Valea Almăjului, Timişului, Cernei şi Valea Caraşului.

Cartea evidenţiază unele trăsături importante din lupta rezistenţei anticomuniste din Banat şi, în special, din zonele muntoase unde s-au retras cei care s-au revoltat împotriva regimului. Nu în ultimul rând, volumul prezintă torturile crunte la care erau supuşi aceşti oameni şi familile lor, precum şi sentinţele de condamnare la moarte sau închisoare pe viaţă, descoperite de autoare în Arhivele Tribunalului Militar din Timişoara şi la Direcţia Judeţeană Timiş a Arhivelor Statului. (L. Dinu)

Pagină coordonată de Pr. Alin-Vasile CÂMPEAN – Episcopia Caransebeşului