Pe Calea Sacră a venit primăvara


În această perioadă, Caransebeșul şi-a deschis porţile pentru Târgul de Primăvară. Pe Calea Sacră din Centrul Civic sunt peste 20 de comercianți care vând mărțișoare, flori şi alte produse specifice primăverii. Aceştia sunt din Caransebeș, Alexandria și chiar din Buzău.

De exemplu, familia Mișu Duman, împreună cu fratele lui mai mic, Manix, sunt din Buzău şi vin cu mărțișoare la Caransebeș de peste 35 de ani. Ei spun că au moștenit «năravul» de la tatăl lor, pe care l-am cunoscut în 2005, un bătrânel firav, dar cu mâini dibace, și se simt deja gugulani… Tradiţia spune că mărţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. El se poartă de la 1 martie până când se arată primăvara, se aude cucul cântând, până înfloresc cireşii ori trandafirii, până vin berzele sau rândunelele. După aceea, mărţişorul nu se aruncă, ci se leagă de un trandafir sau de un pom înflorit, ca să ne aducă noroc”, ne-a spus Luminiţa Verdeş, din cadrul Serviciului Public „Piaţa Gugulanilor”.

Anul acesta, taxele care se aplică în târg sunt de 1.000 de lei/căsuța şi 50 lei/mp de teren. Târgul va fi deschis până în data de 9 martie.

Ştefan ISAC