Greva anunţată la Spitalul Municipal – dezamorsată! 1


Un număr de 24 de angajaţi ai Spitalului Municipal de Urgenţă Caransebeş – medici rezidenţi, 20 de salariaţi ai Secţiei Urgenţe şi patru de la Boli infecţioase – au ameninţat zilele trecute că vor intra în grevă. Ei nu şi-au primit salariile care, conform legii, ar fi trebuit să fie achitate în 15 septembrie de la Bugetul de Stat, şi nu din contractul Spitalului Municipal cu Casa de Sănătate. Până la urmă, pentru calmarea situaţiei, managerul unităţii medicale, Gheorghe Borcean, a plătit din fondurile spitalului respectivele salarii. Angajaţii au fost anunţaţi că în data de 1 octombrie ministerul de resort a deblocat fondurile şi că banii vor ajunge în curând în buzunarele cadrelor medicale. (C. Senco)

O parte dintre angajaţii Spitalului Municipal de Urgenţă din Caransebeş au ameninţat zilele trecute că vor declanşa greva. E vorba de medicii rezidenţi, cei 20 de salariaţi ai Secţiei Urgenţe şi de patru angajaţi ai Secţiei Boli infecţioase, ce nu şi-au primit salariile care, în mod normal, ar fi trebuit să fie achitate în data de 15 septembrie, legea precizând clar că ele trebuie plătite de la Bugetul de Stat, şi nu din contractul Spitalului Municipal cu Casa de Sănătate. Potrivit lui Andrei Seracin, lider sindical, au fost transmise adrese tuturor forurilor competente, inclusiv Ministerului Sănătăţii, în speranţa că lucrurile se vor rezolva, în caz contrar urmând ca cei afectaţi să declanşeze conflictul de muncă. „De fapt, nici luna trecută n-am primit salariile la timp şi, în consecinţă, am anunţat acest lucru managerului spitalului, dlui Borcean, care, pentru calmarea situaţiei, a plătit din fondurile spitalului salariile noastre”, a mai spus Seracin. Primăria municipiului Caransebeş, care a preluat spitalul, a fost şi ea anunţată de iminenta grevă care urma să fie declanşată în următoarele 72 de ore. Primarul Marcel Vela ne-a declarat că a anunţat imediat Ministerul Sănătăţii, Direcţia de Sănătate Publică a judeţului şi Prefectura Caraş-Severin, având în vedere situaţia neplăcută creată prin faptul că Statul nu-şi achită obligaţiile de atâta vreme, subliniind că, după ce că salariile le sunt reduse cu 25 la sută, cadrele medicale sunt tratate incorect de către Ministerul Sănătăţii. În total, Ministerul Sănătăţii ar trebui acum să trimită în conturile spitalului 226.000 de lei, reprezentând salariile restante şi contravaloarea materialelor consumate. Ceilalţi angajaţi ai unităţii medicale nu au întâmpinat aceleaşi probleme, ei fiind plătiţi din fondurile Direcţiei de Sănătate Publică, pentru serviciile prestate.

Salariaţii au fost anunţaţi în data de 1 octombrie că ministerul a deblocat fondurile şi că banii vor ajunge în curând în buzunarele cadrelor medicale. Din păcate, circuitul fondurilor este unul de durată, iar oamenii, care ar fi trebuit să-şi ridice salariile în urmă cu aproape o lună, sunt total nemulţumiţi. „N-am crezut niciodată să ajungem să trăim aşa zile”, ne-a mai declarat Andrei Seracin.

Carmen SENCO