Caransebeşul pierde 5 milioane de lei pe an


Conform declaraţiilor primarului Felix Borcean, bugetul total de care dispune Primăria municipiului Caransebeş – inclusiv salarii pentru profesori şi pentru asistenţă socială – este de 52 de milioane de lei pe an, iar bugetul propriu, strict al administraţiei locale, se cifrează la aproximativ 30 de milioane de lei.

Prin măsurile fiscale care s-au adoptat recent, bugetul nostru pierde circa 5 milioane de lei. Ca termen de comparaţie, ce înseamnă asta, pentru anul acesta noi am avut alocaţi pentru investiţii 4,5 milioane de lei. Practic, pierdem mai mult decât bugetul alocat investiţiilor pe anul trecut, când am avut un buget mai mare decât ce se estimează în anul următor. E o pierdere de aproximativ 18 la sută din buget”, a spus Felix Borcean.

Referindu-se la măsurile care pot fi luate în noile condiţii, pentru a compensa pierderile, primarul municipiului a declarat că prima ar fi reducerea personalului. „Despre tăieri de salarii nu putem vorbi, pentru că doar ce le-am ajustat, în funcţie de grila care a apărut. E complicat…”, a adăugat edilul.

Felix Borcean a ţinut să mai lămurească o problemă despre care, în ultimul timp, s-a tot scris în presă. „Salariul primarului este impus prin grilă. Eu nu pot să am alt salariu decât cel care apare în grila respectivă, adică primar de municipiu cu populaţie între 20.000 şi 50.000 de locuitori. Grila spune 6,5 înmulţit cu salariul minim pe economie, iar acesta este salariul brut.

În rest, edilul a spus că s-a orientat în aşa fel încât să nu se facă micşorări de salarii, atunci când toată lumea se aştepta la creşteri, iar grila a fost acceptată de toţi, chiar dacă salariul unor angajaţi a crescut destul de mult, iar în cazul altora aproape deloc. „Noi am încercat să egalizăm aceste salarii”, a mai spus Felix Borcean.

Primarul municipiului a mai precizat că nu doar Primăria Caransebeş e afectată. „Primul-ministru Mihai Tudose a spus că se vor face compensaţii către primării, dar aceste compensaţii automat pot avea un caracter discreţionar, adică, fiind un guvern PSD, majoritatea alocărilor bugetare compensatorii ar putea să meargă către primăriile social-democrate. Sunt municipii importante în ţară care au primari liberali – Timişoara, Oradea, Arad, Deva mai nou, pe urmă în Caraş-Severin sunt cinci oraşe în aceeaşi situaţie, şi aici vorbim doar de zona noastră, apoi mai sunt Cluj, Baia Mare, Alba Iulia, iar un oraş condus de un primar liberal nu are doar populaţie liberală. Trebuie să privim echilibrat situaţia, chiar dacă, acum, ea e una ipotetică. Poate nu va fi aşa…”, a mai declarat Felix Borcean.

Bogdan NAUM