TMD Friction promite multe noi locuri de muncă la Caransebeş



În şedinţa din 10 iulie, consilierii locali au votat proiectul de hotărâre privind vânzarea la licitaţie a unui teren în suprafaţă de 131.980 mp, amplasat în extravilanul municipiului Caransebeş.
Proiectul a fost iniţiat având în vedere că SC TMD Friction România SRL a înaintat Primăriei Caransebeş o cerere în care a solicitat o posibilă achiziţie a unui teren pentru a putea continua investiţiile deja începute în municipiu şi de a extinde facilităţile de producţie deja existente ale societăţii. Preţul de pornire a licitaţiei va fi de aproximativ două milioane de lei.
Cel care a avut ceva de spus vizavi de acest proiect a fost Dragoş Curelea, consilier USR, care, dincolo de faptul că a apreciat prezenţa acestei societăţi serioase la Caransebeş, firma oferind locuri de muncă bine plătite şi pe o perioadă destul de îndelungată, a afirmat că ar fi dorit să găsească la dosar şi un plan de investiţii elaborat de TMD Friction.
Lămuririle le-a dat reprezentantul acestei societăţi, Adrian Moldovan, prezent şi el la şedinţă. „Ţinând cont de ceea ce va apărea în Certificatul de urbanism, doar o parte din cele 13 hectare se pot folosi pe partea de construcţii, noi putem merge pe un maxim de 60 la sută, deci cele 13 hectare devin practic maximum 7 sau 6, iar după ce mai tăiem parcări şi drumuri vedem că ne ducem undeva către 5, deci cam atât se poate construi efectiv din suprafaţa asta. Pot să vă mai spun că planurile sunt întinse pe mai mulţi ani, 2028, 2030, 2033, 2035, care prevăd dezvoltări succesive. Dezvoltările înseamnă capacităţi de producţie, înseamnă hale. Şi atunci, ţinând cont de cât teren are TMD în momentul de faţă – după cum ştiţi, au fost două achiziţii, una în 2007 şi una mai târziu, în 2016 –, şi de ceea ce crede firma noastră că poate reprezenta în industria materialelor de fricţiune, aceste terenuri nu mai sunt suficiente”, a spus Adrian Moldovan.
Reprezentantul TMD a adăugat că, în ceea ce priveşte locurile de muncă, acestea vor fi mult mai multe decât există în momentul de faţă, suprafeţele cumpărate urmând să fie ocupate cu diverse spaţii de producţie, acest proces de dezvoltare începând, de fapt, din anul 2020.
„În 2007, hala de producţie avea undeva la 12.000 mp. În momentul de faţă am venit cu o adiţie de alţi 6.000 mp, deci practic s-a mărit cu 50 la sută suprafaţa destinată producţiei. Au fost cele trei extinderi, trecute prin toate procesele de avizare şi de construcţie, şi tot în curs de derulare se află şi o altă investiţie, care, la fel, are legătură nu cu prezentul TMD, ci cu viitorul TMD, aceasta fiind staţia de transformare, în diverse faze de avizare, inclusiv aici, la Consiliul local. Această staţie de transformare nu-şi are sensul fără ceea ce urmează, pentru că are o capacitate mult mai mare decât ceea ce consumă TMD-ul în momentul de faţă. La fel, au fost începute discuţii pentru mărirea cotei de gaz furnizate şi, de asemenea, TMD a început colaborarea cu Universitatea de la Reşiţa. În acest fel, forţa de muncă va fi mai înalt calificată decât cea de acum, este o colaborare clară, parafată prin contract. Noi am făcut şi un test, în urmă cu trei, patru ani, am avut o colaborare cu liceul de la Oţelu Roşu, la fel, ca să poată copiii din zona şcolilor profesionale sau din partea tehnică a liceului să facă practica la noi, să vadă ce înseamnă o fabrică, să vadă ce înseamnă TMD, în ideea că după ce vor termina liceul poate vor să se angajeze la firma noastră”, a mai spus Adrian Moldovan.
De asemenea, a adăugat acesta, tot la nivelul societăţii există creionat un plan, necomunicat încă, pentru a realiza acelaşi tip de colaborare cu liceele din Caransebeş, precum şi cu cele din Oţelu Roşu. Motivul acestei iniţiative este acela că, derulând planul de investiţii pe o durată mai lungă, se doreşte să se ajungă la o forţă de muncă mai înalt calificată decât cea existentă în prezent.
Sonia BERGER