Pe firul râului Timiș, la nord de Caransebeș, lângă Jupa, în locul numit „Cetate” sau „Peste Ziduri”, se găsesc ruinele anticului Tibiscum, unul dintre cele mai de seamă oraşe din provincia romană Dacia.
„Tibiscum a fost ridicat la rangul de municipium în sec. III d.Hr. După cum sugerează o inscripție, în anul 214, pe la Tibiscum a trecut sau ar fi plănuit să treacă însuși împăratul Caracalla, ceea ce arată importanța sa deosebită sub aspect strategic, militar și economic.
Astăzi, cel mai reprezentativ monument din complexul arheologic este castrul mare din piatră, ridicat în scop de apărare pe granița de vest a Daciei Romane.
Ruinele de la Jupa te provoacă la o întâlnire cu trecutul. Poarta pretoriană, Principia, schola, barăcile soldaților îți vor dezvălui treptat aspecte interesante privind modul de construcție și de organizare a castrului roman”, se arată pe pagina de socializare a Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță din Caransebeș, citând ROMANIA-ATRACTIVA.RO.
Conform aceleiași surse, la începutul secolului II d.Hr., în contextul Primului război dacic, pe malul stâng al Timișului s-a stabilit un detașament al unei legiuni romane, care a construit un mic fort din pământ și lemn. Acesta urma să fie distrus într-un incendiu, fiind înlocuit ulterior cu un castru mai mare, realizat tot din pământ și lemn.
Din necesitatea adăpostirii trupelor cantonate aici, fortificația existentă s-a extins prin construirea unui castru din piatră, în timpul domniei lui Antoninus Pius.
Castrul mare din piatră, ale cărui ruine pot fi văzute în prezent, a apărut în a doua jumătate a secolului al II-lea d.Hr., când la Tibiscum a staționat o unitate celto-germanică, formată din 1000 de soldați.
„Cercetările arheologice au scos la iveală faptul că la Tibiscum funcționa un important centru meșteșugăresc, una dintre inscripții vorbind chiar despre existența unui colegiu al meșteșugarilor fierari. Pe teritoriul anticului oraș s-au descoperit multe cuptoare de olari, dar și numeroase ateliere de prelucrare a bronzului, ceea ce demonstrează intensa activitate economică desfășurată aici.
Cea mai impresionantă descoperire este reprezentată de atelierul de sticlărie. Aici erau produse podoabe din sticlă, în special mărgele, de diferite forme și culori.
În prezent, o parte din aceste artefacte pot fi văzute la Muzeul Național al Banatului din Timișoara”, se mai arată pe pagina de socializare a muzeului caransebeșean. (Foto: ROMANIA-ATRACTIVA.RO)
Bogdan NAUM