„Registrul Agricol pe internet” prinde contur


În urmă cu o lună, aduceam la cunoştinţa cititorilor noştri faptul că, urmare a implementării de către Consiliul Judeţean Caraş-Severin a unui proiect european, începând de anul viitor, din luna iunie, 15 primării, respectiv cele din Reşiţa, Caransebeş, Moldova Nouă, Slatina Timiş, Sacu, Armeniş, Băuţar, Bozovici, Luncaviţa, Buchin, Berzasca, Fârliug, Bucoşniţa, Teregova şi Ramna, vor trece de la Registrul Agricol pe suport de hârtie, la cel electronic. Proiectul – intitulat „Gestiunea în sistem informatic a Registrului Agricol şi a altor servicii destinate cetăţenilor în cadrul unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Caraş-Severin” –, având o valoare de 8.350.910 lei, urmăreşte facilitarea accesului la informaţiile din domeniul agricol şi implementarea de tehnologii informaţionale (a unor aplicaţii informatice) care să contribuie la o gestionare mai bună a problemelor legate de posesia şi folosinţa terenurilor agricole, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul de afaceri.

În cursul săptămânii trecute, într-o primă fază, au fost livrate echipamente IT localităţilor Caransebeş, Armeniş, Băuţar, Buchin, Bucoşniţa, Luncaviţa, Sacu, Slatina Timiş şi Teregova. Acestea constau în echipamente de reţea LAN de tip Wireless AP, Switch cu management, multifuncţionale A3 monocrome, imprimante A3 color, staţii de calcul operaţionale, licenţe software birou şi licenţe software clasificare date. A doua zi, echipamentele au ajuns la Reşiţa, Moldova Nouă, Berzasca, Bozovici, Fârliug şi Ramna

Prin implementarea noului program „Gestiunea în sistem informatic a Registrului Agricol şi a altor servicii destinate cetăţenilor în cadrul unor unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Caraş-Severin”, orice persoană interesată să obţină informaţii legate de componenţa unei gospodării sau a unei ferme, precum şi date referitoare la suprafeţele agricole, pomicole sau forestiere, o va putea face din faţa unui calculator, fără a mai fi nevoie să se adreseze funcţionarilor publici din primării. Cetăţeanul respectiv va accesa un portal, se va autentifica, va completa un formular de cerere, pe care îl va trimite spre o bază de date, şi va primi răspunsul în timp real.

În urma implementării acestui serviciu electronic, se vor mai putea obţine şi informaţii legate de eliberarea certificatelor de urbanism, a autorizaţiilor de construire, precum şi date referitoare la orice alte documente şi adeverinţe de acest gen.

Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a declarat că, după acelaşi model, se va încerca extinderea proiectului la alte 15 administraţii locale din judeţ, lucru posibil în momentul în care fondurile europene vor fi deblocate în acest sens. Contribuţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin la acest proiect este de 2 la sută, restul fiind fonduri europene.

Bianca METEŞ