Epilog la alegerile locale din comuna Zăvoi



 

S-au încheiat alegerile locale. Majoritatea locuitorilor comunei Zăvoi au dat un vot de încredere fostului viceprimar Ion Scorobete, care a fost astfel validat în funcţia de primar. Acest rezultat vine să încununze cei doi ani de eforturi susţinute pe care le-au făcut Ion Scorobete şi echipa sa, pentru a dovedi cetăţenilor din comuna Zăvoi că, prin tenacitate şi dăruire, este posibilă modernizarea acestei comune.


Lucrările edilitar-gospodăreşti realizate de Ion Scorobete, în intervalul de timp în care a deţinut atât funcţia de viceprimar cât şi interimatul funcţiei de primar al comunei Zăvoi (ca urmare a arestării lui Antonie Bunei şi, ulterior, interzicerii acestuia de a mai ocupa funcţia de primar, deţinută anterior arestării), au constituit cartea de vizită pe care candidatul Ion Scorobete a prezentat-o locuitorilor din Zăvoi. Printr-un efort colectiv, făcut cu multă perseverenţă, echipa de campanie constituită în jurul lui Ion Scorobete a reuşit să convingă electoratul din Zăvoi că persoana pe care o susţin este cea mai potrivită pentru a conduce destinele acestei comunităţi în următorii patru ani.

Pentru funcţia de primar al comunei Zăvoi s-au luptat cinci cadidaţi: Ion Scorobete Ion (P.S.D.), Iustin Doru Cîrdei (P.D.-L.), Ilie Marica (P.N.L.), Gavrilă Giurgiu (U.N.P.R.) şi Niţu Bunei (P.N.Ţ.-C.D.). De asemenea, în vederea ocupării celor 13 locuri din Consiliul Local al comunei Zăvoi, au fost depuse liste de candidaţi de către următoarele formaţiuni politice: P.S.D, P.D.-L., P.N.L.,U.N.P.R., P.N.Ţ.-C.D., P.R.M., Partida Romilor „Pro Europa”, la acestea adăugându-se candidatul independent Iordan Mălăescu.

Campania electorală a reprezentat o confruntare între echipa condusă de Ion Scorobete, pe de o parte, şi susţinătorii celorlalţi candidaţi, aceştia din urmă având ca scop împiedicarea fostului viceprimar să obţină un mandat de primar pentru următorii patru ani. La nivel strategic, s-au conturat următoarele categorii principale de operaţiuni: echipa lui Ion Scorobete s-a axat pe mediatizarea rezultatelor pozitive obţinute de acesta în cei doi ani în care s-a aflat la conducerea administraţiei publice din Zăvoi, ca o premisă a faptului că aceste realizări vor constitui punctul de plecare în dezvoltarea viitoare a comunei, în timp ce echipele de campanie ale celorlalţi candidaţi s-au concentrat pe denigrarea constantă a fostului viceprimar şi a grupului de persoane din jurul acestuia, pe accentuarea faptului că este implicat în procesul penal în care fostul primar este acuzat de fapte de corupţie, pe sublinierea carenţelor din activitatea Primăriei Zăvoi etc.

La nivelul comunei Zăvoi a funcţionat Biroul Electoral al Circumscripţiei Nr. 76 şi s-au constituit cinci secţii de votare: Secţia de votare nr. 1 – Zăvoi, la care au fost arondate localităţile Valea Bistrei, Zăvoi şi 23 August, Secţia nr. 2 – Voislova, Secţia nr. 3 – Măgura, Secţia nr. 4 – Măru şi Secţia nr. 5 – Poiana Mărului.

În decursul celor 30 de zile care au precedat scrutinul din 10 iunie, staff-urile de campanie ale candidaţilor implicaţi în confruntarea electorală au reuşit să-i polarizeze pe cetăţenii cu drept de vot din comuna Zăvoi în jurul a doi principali competitori: Ion Scorobete, din partea P.S.D., şi Dorel Cârdei, susţinut de P.D.-L.

La data scrutinului, din totalul celor 3.529 de alegători care au fost înscrişi în listele electorale, s-au prezentat la vot un număr de 2.560 de persoane, înregistrându-se astfel o prezenţă la urne de 72,54% din totalul cetăţenilor cu drept de vot.

Merită remarcat faptul că numărul de voturi obţinut de Ion Scorobete, raportat la numărul total de voturi valabil exprimate la nivelul tuturor secţiilor de votare de pe raza comnunei Zăvoi, ar fi condus la alegerea acestuia chiar şi din primul tur de scrutin, în condiţiile în care alegerile locale ar fi avut loc în două tururi de scrutin, aşa cum s-a întâmplat în 2008, înainte de intrarea în vigoare a modificărilor aduse Legii Nr. 67/2004, prin adoptarea Legii Nr. 129/2011. Diferenţa între Ion Scorobete şi principalul contracandidat, Doru Cîrdei, a fost de 212 voturi.

Procedând la centralizarea rezultatelor votului pentru Consiliul Local Zăvoi, Biroul Electoral de Circumscripţie a constatat că doar trei formaţiuni politice au realizat pragul electoral de 5% din totalul voturilor valabil exprimate, respectiv P.S.D., P.D.-L. şi P.N.L., urmând ca doar din listele de candidaţi ale acestor trei partide să fie validaţi consilierii locali. După încheierea procedurii de repartizare a mandatelor de consilier local, configuraţia politică a Consiliului local Zăvoi este următoarea: 6 mandate de consilier local au revenit P.S.D., 6 mandate a obţinut P.D.-L. şi un mandat a fost repartizat P.N.L.

Au fost declaraţi aleşi următorii consilieri locali: Ion Scorobete (P.S.D.), Romolus Ion Toader (P.S.D.), Daia Vantu (P.S.D.), Simion Beca (P.S.D.), Petru Gander (P.S.D.), Gigi Rupa (P.S.D.), Iustin Doru Cîrdei (P.D.-L.), Serafim Sorin Boran (P.D.-L.), Andrei Isac (P.D.-L.), Gavrilă Tuşteanu (P.D.-L.), Gheorghe Irimescu (P.D.-L.), Ioan Florei (P.D.-L.) şi Ilie Marica (P.N.L.). Odată cu validarea sa în funcţia de primar al comunei Zăvoi, Ion Scorobete şi-a exprimat opţiunea pentru mandatul de edil-şef al comunei, renunţând la mandatul de consilier local, astfel încât în locul acestuia a fost validat următorul supleant de pe lista de candidaţi ai P.S.D., respectiv Ionel-Adrian Perescu.

În urma încheierii procedurilor de repartizare a mandatelor pentru aleşii locali, prefectul judeţului Caraş-Severin i-a convocat pe consilierii locali declaraţi aleşi, pentru data de 25 iunie, la şedinţa de constituire a noului Consiliu local. La această convocare, din totalul de 13 consilieri locali declaraţi aleşi, doar 7 s-au prezentat la şedinţă, astfel încât, nefiind întrunit cvorumul necesar pentru desfăşurarea lucrărilor, şedinţa de constituire s-a amânat pentru data de 28 iunie. Nici la cea de-a doua convocare nu s-a întrunit cvorumul prevăzut de lege, dând curs invitaţiei numai 7 din 13 consilieri locali, astfel încât prefectul a dispus o nouă convocare, peste trei zile.

Duminică, 1 iulie, s-a dovedit a fi ziua în care toţi cei 13 consilieri locali declaraţi aleşi au înţeles să răspundă convocării pefectului, şedinţa de constituire a Consiliului local desfăşurându-se în sala mare a Căminului Cultural din localitatea Zăvoi. După validarea mandatelor, pentru fiecare consilier local în parte, toţi cei 13 aleşi locali au depus jurământul, iar după declararea Consiliului Local al comunei Zăvoi ca fiind legal constituit, în faţa membrilor acestuia, primarul Ion Scorobete a depus la rândul său jurământul.

A urmat apoi o pauză pentru consultări, timp în care grupurile de consilieri au formulat propuneri pentru alegerea viceprimarului comunei Zăvoi. S-au formulat următoarele propuneri pentru funcţia de viceprimar: Romolus Ion Toader (P.S.D.), Andrei Isac (P.D.-L.), Serafim Sorin Boran (P.D.-L.) şi Ilie Marica (P.N.L.). Au fost întocmite buletinele de vot pentru alegerea viceprimarului şi s-a trecut la votarea celor 4 candidaţi. După primul tur de scrutin, s-au înregistrat următoarele rezultate: Romolus Ion Toader – 6 voturi valabile, Ilie Marica – 6 voturi valabile, şi un vot nul. Întrucât niciunul dintre candidaţi nu a întrunit numărul de voturi necesar pentru a fi declarat viceprimar, s-a trecut la al doilea tur de scrutin, în care au fost înscrişi doar primii doi candidaţi. Au fost împărţite alte buletine de vot şi, după înceheierea votării, s-au obţinut următoarele rezultate: Romolus Ion Toader – 6 voturi valabile, Ilie Marica – 6 voturi valabile şi un vot anulat. Fiind constatată situaţia de balotaj, s-a dispus reluarea scrutinului pentru funcţia de viceprimar, lupta urmând să se dea între Romolus Ion Toader, candidatul P.S.D., susţinut de colegii de partid, şi Ilie Marica, candidatul P.N.L., susţinut şi de grupul de consilieri locali ai P.D.-L.

După încheierea celui de-al treilea tur de scrutin, a fost declarat ales în funcţia de viceprimar al comunei Zăvoi, Ilie Marica, el reuşind să totalizeze 7 voturi, contracandidatul său, Romolus Ion Toader, obţinând numai 6 voturi.

S-a finalizat astfel etapa de constituire a noului Consiliu local şi de învestire a noului primar, urmând să vedem în ce măsură organul deliberativ va înţelege să sprijine executivul local în dificila misiune de modernizare a comunei Zăvoi. În vederea realizării acestui nobil obiectiv, aleşii locali vor trebui să treacă peste eventualele animozităţi izvorâte din opiniile politice şi să lucreze împreună pentru binele locuitorilor comunei Zăvoi, aşa cum, de altfel, s-au angajat prin jurământul depus la începerea mandatului.

Firuţ MIHUŢ