Grigore Cartianu a venit cu „600.000” la Caransebeş


Aula „1 Decembrie 1918” a Primăriei Caransebeș a găzduit duminică, 10 decembrie, lansarea volumului „600.000”, având subtitlul „Fenomenul #Rezist. Povestea celei mai ample rezistențe civice din istoria României”, cea de a noua carte publicată de Grigore Cartianu. După ce și-a lansat volumul la Târgul de carte Gaudeamus de la București, autorul a venit la întâlnirea cu publicul printr-un turneu național de trei săptămâni prin Ardeal, Banat, Oltenia și Muntenia. La eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai administraţiei municipiului, consilieri locali, oameni de cultură, cadre didactice şi oameni care îl preţuiesc pe Grigore Cartianu ca ziarist şi scriitor.

Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”, a deschis manifestarea, prezentându-i musafirului sala în care s-a desfăşurat lansarea, „locul unde bănăţenii au hotărât Unirea cu România Mare, de unde a plecat cea mai numeroasă delegaţie la Alba Iulia, avându-l în frunte pe Elie Miron Cristea, cel care avea să devină primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”. Preluând subiectul cărţii, Ioan Cojocariu a afirmat că prezenţa, în Piaţă, timp de o săptămână, şi a caransebeşenilor, s-a datorat dorinţei lor de a nu le fi confiscată ţara şi justiţia. „Prezenţa domnului Cartianu aici e încă un motiv de a sta tot timpul de veghe şi de a lupta pentru aceste idealuri”, a mai spus directorul Casei de cultură.

Recunosc că, aflând despre această acţiune, m-am speriat puţin la ideea că nu ştiam câtă lume va veni, având în vedere că e o zi de duminică. Apoi m-am liniştit, gândindu-mă că numele Cartianu atrage de la sine, pentru că este vorba despre un jurnalist arhicunoscut şi autor a numeroase cărţi de politică, sociale şi titluri sportive. Foarte rar avem parte de oaspeţi de talia lui Grigore Cartianu şi îmi doresc ca pe viitor, ori de câte ori mai publicaţi o astfel de carte, să nu uitaţi Caransebeşul”, a spus primarul Felix Borcean, care i-a făcut o scurtă prezentare autorului volumului „600.000”. Grigore Cartianu are 48 de ani. El s-a născut la Brădiceni, comuna Peștișani, Gorj, şi este unul dintre ziariștii cu mare notorietate din România. A condus redacțiile unor ziare importante, cum ar fi Adevărul sau Evenimentul zilei, și a semnat mii de editoriale, interviuri și anchete gazetărești. Este o apariţie frecventă în emisiuni TV, pe teme de maxim interes. În prezent, este Senior Editor al cotidianului România liberă și realizator al emisiunii zilnice Cronica de noapte, de la

 Nașul TV. Serialul său despre prăbuşirea dictaturii comuniste şi despre Revoluţia Română – în ziar și la TV – a produs o emoţie naţională. Românii au aflat, şocaţi, că au fost cobaii unui experiment sângeros şi că mulţi dintre asasinii din decembrie 1989 se află încă în libertate, ocupând chiar funcţii importante în stat. Este absolvent al Facultăţii Tehnologia Construcţiilor de Maşini, din cadrul Universităţii Politehnica Bucureşti, la prăbuşirea regimul comunist al lui Nicolae Ceauşescu, fiind student în anul II. A participat activ la evenimentele din decembrie 1989, apoi la mişcările civice din 1990, care au fost înăbuşite violent, prin aducerea minerilor în Capitală. În 1991, la 22 de ani, a debutat în presă, la publicaţia cu cel mai mare tiraj din acel moment, revista Expres Magazin. Din 1992 a lucrat la cele mai importante cotidiene din România: Evenimentul zilei, Sportul românesc, ProSport, Jurnalul Naţional şi din nou la Evenimentul zilei. Din aprilie 2008 până în februarie 2013 a fost redactor-şef al cotidianului Adevărul. Din 2006, Grigore Cartianu s-a dedicat cu pasiune elucidării evenimentelor sângeroase din decembrie 1989. Este singurul publicist român care a reconstituit în detaliu ultimele zile ale dictatorului român şi care a demonstrat, cu dovezi zdrobitoare, că răsturnarea lui Nicolae Ceauşescu s-a produs printr-o lovitură de stat. A publicat nouă volume, primele opt fiind vândute într-un tiraj total de peste 350.000 de exemplare.

După ce a povestit, într-un stil extrem de spumos şi gustat de cei prezenţi în Aula „1 Decembrie 1918”, mai multe întâmplări trăite în activitatea sa de ziarist, Grigore Cartianu a vorbit şi despre volumul „600.000”, spunând, printre altele, că acesta este o carte-manifest, în care se regăsesc cei 600.000 de protestatari din duminica istorică de 5 februarie 2017, dar şi cei care, într-un fel sau altul, s-au opus celebrei Ordonanţe 13. În continuare, autorul a vorbit şi despre celelalte cărţi ale sale. Astfel, trilogia „Misterele Revoluției” începe cu „Sfârșitul Ceaușeștilor”, o carte de mare impact în România, cu vânzări de 147.000 de exemplare. Publicată în tiraje de mii de exemplare în Italia și Brazilia şi în curs de publicare în alte țări europene. „Crimele Revoluției” reprezintă volumul al doilea, unul de investigație, care a schimbat profund percepția românilor despre evenimentele din decembrie 1989, fiind o decriptare a diversiunilor care au dus la asasinarea a 957 de oameni, având o concluzie crudă: cei care pozau în salvatori erau, de fapt, ucigași cu sânge rece, executanți și beneficiari ai unui plan sovietic cinic. Cel de al treilea volum, „Teroriștii printre noi”, vorbeşte despre Revoluția tragică și comică la Sfântu Gheorghe, Brașov, Focșani, Buzău, Galați, Brăila, Constanța sau Mizil, fiind o colecție de întâmplări atent investigate, care descriu atmosfera suprarealistă în care oameni nevinovați au fost împușcați, înjunghiați sau linșați. „Cartea Revoluției” este o ediție enciclopedică, tipărită în condiții de lux, care strânge între coperţile sale cele 1.600 de pagini ale celor trei volume din seria „Misterele Revoluției”. Lucrarea conține peste 300 de imagini istorice sau inedite. „Jurnalul unui puci ratat” este relatarea la cald a crizei politice din vara anului 2012. Volumul cuprinde editorialele scrise de autor zi de zi, timp de trei luni, și publicate în ziarul Adevărul, fiind o carte-document. „Miracolul din noiembrie”, scrisă în colaborare cu Laurențiu Ciocăzanu, prezintă povestea zilei de 16 noiembrie 2014, în care Diaspora română, solidarizată prin Facebook, a întors rezultatul votului. „Hagi” este povestea vieții celui mai mare fotbalist din istoria României, Gheorghe Hagi, o lucrare ajunsă la ediția a IV-a. „Moartea Ceaușeștilor. Trei zile până la Crăciun” – film pe DVD, este reconstituirea, sub forma unei docu-drame, a ultimelor trei zile din viața cuplului ceaușist: 22-25 decembrie 1989, regizorul Radu Gabrea producând un video-document istoric, bazat pe scenariul autorului și inspirat de volumul „Sfârșitul Ceaușeștilor”. Filmul are 90 de minute și este prezentat în șase limbi: română, engleză, franceză, germană, spaniolă și italiană.

În încheiere, autorul a acordat autografe pe toate volumele pe care cei prezenţi le-au cumpărat, unii dintre ei plecând acasă cu braţele pline de cărţi pe coperţile cărora era trecut numele lui Grigore Cartianu.

Sonia BERGER