Diversitate, calitate și profesionalism la Festivalul Internațional de Folclor „Ghiță Copăceanu – Moșu”


Arunc încet privirea spre calendar: 9 decembrie 2017. Început de iarnă la Teregova…

Timpul nu mai are răbdare cu noi și ne îndeamnă la gura sobei în care focul arde mocnit, ca să păstrăm flacăra nestinsă a amintirilor din lumea comunității noastre în care au „ars” pentru frumos oameni care ne-au adus cântecul în casă, poezia dansului în momentele de sărbătoare, ne-au învățat să ne îmbrăcăm curat și frumos în zi de muncă și de sărbătoare, împrumutând parcă, cu toții, din frumusețile locurilor ce ni le-a dăruit Dumnezeu și din bogăția sufletească a oamenilor acestor locuri… Unii dintre acești oameni au rămas doar în amintirea noastră, căci au plecat în lumea de dincolo și se bucură acum de respectul nostru.

Unul dintre ei a fost dansatorul, coregraful și omul Ghiță Copăceanu, zis Moșu, în memoria căruia s-a organizat sâmbătă, 9 decembrie, la Teregova, ediția a III-a a Festivalului Internațional de Folclor „Ghiță Copăceanu – Moșu”.

Festivalul a fost organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Consiliul Local Teregova, Asociația „Educație pentru comunitate” și Liceul Tehnologic „Sf. Dimitrie” din localitate.

Manifestarea a debutat cu seminarul „In memoriam: Ghiță Copăceanu – Moșu”, pe parcursul căruia a fost evocată personalitatea dansatorului, coregrafului și omului Ghiță Copăceanu, la care au participat reprezentanți ai organizatorilor, ai instituțiilor publice locale și județene, coregrafi din Caraș-Severin, Timiș și Serbia, cadre didactice de la liceu, familia Ionașcu din Câlnic, rude și prieteni, locuitori ai comunei.

Din partea organizatorilor a luat cuvântul primarul comunei, prof. Maria Damian, apoi directorul interimar al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Titian Puichiță, care au scos în evidență însemnătatea acestui festival pentru comunitate, pentru cercetarea, valorificarea și promovarea patrimoniului cultural local, și nu numai. Organizatorii festivalului și participanții la seminar au mulțumit directorului Gheorghe Țunea pentru sprijinul acordat acestei manifestări, pentru întreaga activitate desfășurată cu scopul conservării și promovării culturii tradiționale, urându-i multă sănătate cu ocazia pensionării, trimițându-i o Diplomă de excelență și invitația de a se număra printre participanții la manifestările culturale viitoare.

La început s-a făcut o prezentare a personalității lui Ghiță Rică, așa cum îl cunosc locuitorii comunei, apoi participanții au depănat amintiri despre prietenul și colegul lor „Moșu”.

Și de această dată, cunoscutul coregraf Lăiță Stănescu a îmbogățit portofoliul biografic cu fotografii făcute în fosta URSS și în China, în anii 1972 și 1973.

În continuare, prof. Nistor Iorga, președintele Asociației „Educație pentru comunitate” Teregova, a făcut trecerea la simpozionul cu tema „Promovarea patrimoniului cultural local prin activități școlare și extrașcolare”, menționând câteva activități care au contribuit la cercetarea, valorificarea și promovarea patrimoniului local: lecțiile de literatură română, orele de dirigenție, lecțiile de desen, de abilități practice, de muzică sau de educație fizică, proiectul educațional anual „Lectură și dramatizare”, proiectul „Educație prin activități extracurriculare”, activitățile opționalului „Cititori, creatori, actori”, participarea la proiectul european „Donaufest” a Ansamblului folcloric „Teregovița” al Liceului Tehnologic „Sf. Dimitrie”, participarea la festivalurile și manifestările internaționale din Criuleni – Republica Moldova, Arthaz – Pont – Notre – Dame – Franța, Zamosci – Polonia, Nagycsed – Ungaria, proiectul transfrontalier „Centrul pentru turism rural transfrontalier”, proiectele Erasmus+: „Învață despre tradițiile noastre!”, „Tinerii și voluntariatul pentru un mediu mai curat”, „Antreprenoriat rural pentru tineri”, „Teatru pentru tinerii din mediul rural”, expozițiile de artă populară, parada portului popular, simpozionul „Didactica Internațional”, alte manifestări locale, județene, naționale și internaționale specifice etc.

Pe baza materialului prezentat, au avut loc intervenții importante care au vizat viitoare strategii, proiecte educaționale, și nu numai. Participanții au vizitat expoziția retrospectivă realizată pentru acest eveniment. Comunicările acestui simpozion vor fi reunite într-un volum cu ISBN.

Participanții la festival au vizitat Biserica Ortodoxă Română și Muzeul Etno-Istoric „Ad Pannonios” din Teregova, obiective din patrimoniul nostru cultural, care s-au bucurat de aprecieri deosebite, apoi s-au oprit la expoziția de artă populară a Lilianei Ionașcu, prezentă și apreciată la toate edițiile festivalului, atât de artiști, cât și de spectatori.

Iubitorii de folclor din Teregova și din împrejurimi au umplut sala Căminului Cultural pentru a urmări desfășurarea propriu-zisă a festivalului, la care au participat ansambluri folclorice și soliști vocali.

După cuvântul de deschidere rostit de Titian Puichiță, Maria Damian, primarul comunei, a propus păstrarea unui moment de reculegere în memoria regelui Mihai I al României, la care spectatorii au răspuns cu emoție. Maria Damian a vorbit despre profesionalismul lui Ghiță Copăceanu și despre importanța acestei manifestări pentru întreaga comunitate, și nu numai.

Prof. Nistor Iorga a coordonat desfășurarea propriu-zisă a festivalului și a propus păstrarea unui moment de reculegere în memoria lui Ghiță Copăceanu și a dansatorilor plecați în lumea celor drepți. După acest moment, festivalul a debutat cu o secvență coregrafică intitulată „În memoria celor care nu mai sunt…”, realizată de coregraful Ilie Pârvulescu, cu membrii Ansamblului folcloric „Teregoveana”, pornind de la un obicei local specific – „Jocul de pomană”.

Înființat acum un an și cunoscut în zona Caransebeș și nu numai, Ansamblul de dansuri populare „Pupi dă floare” din Zăgujeni, coordonat de Dorina Panga, a deschis festivalul și s-a bucurat de aplauzele publicului nostru pentru frumusețea costumului popular, diversitatea dansurilor și acuratețea interpretării artistice.

Ansamblul de dansuri populare din Kladovo – Serbia, sub coordonarea coregrafului Miroslav Marcović, a impresionat publicul prin frumusețea costumelor populare purtate de tineri, prin sensibilitatea melodică și rapiditatea interpretării celor două tablouri coregrafice prezentate, ridicând publicul teregovean în picioare, acesta răsplătindu-i cu aplauze repetate. Membrii ansamblului au fost însoțiți de primarul orașului Kladovo, Radisav Čučulanović, care a fost impresionat de calitatea festivalului și a lansat invitația de a colabora cu Teregova și pe viitor.

Prefectul judeţului, Matei Lupu, a fost alături de Maria Damian și de primarul din Kladovo și a spus auditoriului că este deosebit de mândru și emoționat că participă la această manifesare care promovează potențialul artistic al județului nostru.

Ansamblul „Zestrea Gugulanilor” din Caransebeș, sub coordonarea cunoscuților coregrafi Simion Dragalina și Dorin Cucuruz, a impresionat prin numărul mare de dansatori, copii și tineri, rapiditatea interpretării dansurilor populare, diversitatea costumelor, frumusețea cântecelor și talentul solistelor vocale Andra Jurchescu și Ana Jurj.

La această ediție, Ansamblul „Păstrătorii Tradițiilor” din Șicula, județul Arad, a încântat publicul spectator prin grupul de fete care a interpretat trei frumoase și autentice colinde locale și prin formația de călușari, toți purtători de tricolor și patriotism în contextul Centenarului Marii Uniri, care au interpretat câteva secvențe coregrafice specifice, realizate sub îndrumarea lui Petru Cernea.

Cunoscuta solistă vocală Ramona Vița a încântat sufletele spectatorilor prin autenticitatea și diversitatea cântecelor din repertoriu, prin acuratețea interpretării și prin mesajul transmis de acestea în această perioadă a anului. Ea a fost acompaniată cu măiestrie de soțul său, instrumentistul Petrică Vița, și de formația „Virtuozii Semenicului” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.

Festivalul a continuat cu prestația Ansamblului „Junii Gugulani”, care funcționează în cadrul Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș, sub îndrumarea coregrafului Adrian Jurchescu, care a scos la lumină autenticitatea dansului popular din Țara Gugulanilor, dar și frumusețea cântecului popular, prin melodiile solistei Adela Jurchescu.

Un ansamblu cu o vechime de peste 60 de ani, Ansamblul „Iedera” din Oțelu Roșu a impresionat prin suitele de dansuri specifice Văii Bistrei, sub coordonarea ambițiosului coregraf Avram Boța, dar și prin cântecele populare interpretate de solista Nicoleta Rada.

Ansamblul „Armenișana”, coordonat de Dumitru Dragomir, director al Căminului Cultural și coregraf, a interpretat cu măiestrie și autentcitate suite de dansuri populare de pe Valea Timișului.

În calitate de invitat special la această ediție a festivalului a evoluat în fața spectatorilor Ansamblul Artistic Profesionist „Crișana” din Oradea. Sub coordonarea directorului artistic al ansamblului, cunoscutul solist Leontin Ciucur, membrii acestuia au uimit spectatorii cu orchestra, dansatorii și soliștii vocali. Sentimente de înălțare sufletească, ropote de aplauze cu ridicarea spectatorilor în picioare au generat toți soliștii vocali, fiecare dintre ei interpretând și câte o colindă, alături de cântecele din propriul repertoriu. Cântecul plin de mesaj și emoție al lui Cornel Borza a stârnit lacrimi multe, ca și colinda din final, pornită de Leontin Ciucur și continuată de soliștii vocali și publicul spectator.

Festivalul s-a încheiat cu evoluția celor două ansambluri din Teregova – „Teregovița” și „Teregoveana”.

Ansamblul folcloric „Teregovița” al Liceului Tehnologic „Sf. Dimitrie” din localitate a prezentat cu măiestrie o secvență coregrafică simplă și autentică, cuprinzând hore și ardelene, dar și câteva dansuri populare specifice: Ardeleana pe zbătute, Ardeleana de trei, Colințana și Soru-sa. Sub îndrumarea aceluiași coregraf, Ilie Pârvulescu, a urmat suita de dansuri populare pe contratimp a Ansamblului folcloric „Teregoveana” al Căminului Cultural, care a uimit prin autenticitatea costumelor și a dansurilor, prin rapiditatea și acuratețea interpretării, prin frumusețea tablourilor coregrafice, dar și prin intervențiile soliștilor instrumentiști Dumitru Ghimboașă, Olivian și Alin Vernicuța. Spectatorii i-au răsplătit necontenit cu aplauze.

Ca și la celelalte ediții, solista Ionela Bădălan și acordeonistul Cristian Ianoșiga ne-au sprijinit în organizarea festivalului, și le mulțumim pentru frumusețea cântecelor și dansurilor interpretate spre delectarea participanților la această manifestare.

Noaptea s-a lăsat, zăpada s-a așternut, gândul ne zboară spre evaluarea zilei de azi și spre proiectarea viitoarei ediții… Căci timpul nu va avea răbdare cu noi…

Nistor IORGA,

Asociația „Educație pentru comunitate” Teregova