Dosarul hackerilor caransebeşeni – la loc comanda!


În urmă cu un an, magistraţii de la Tribunalul Caraş-Severin s-au pronunţat în privinţa pedepselor hackerilor din Caransebeş, acuzaţi de iniţiere, constituire de grup infracţional organizat şi de aderare sau sprijinire a unui asemenea grup, în vederea săvârşirii de fraude informatice, producând un prejudiciu de 700.000 de euro, despre care ziarul nostru a relatat la vremea respectivă. Dintre cei zece inculpaţi, doar doi au primit atunci pedepse cu executare, celorlalţi opt pedeapsa fiindu-le suspendată, sub supraveghere, pe termene de încercare cuprinse între patru şi opt ani.

Dosarul hackerilor din Caransebeş a trenat pe rolul instanţelor de judecată din anul 2009 şi până în 2012. Timp de trei ani, Flavius Blăgăilă, Dorel Cosma, Ovidiu Andraş, Petru Cristescu, Ion Ciufu, Alexandru Mihai, Ştefan Stoica, Dragoş Pintilie, Liviu Coşe şi Elvira Iliyeş s-au perindat pe holurile instanţei cărăşene, după ce procurorii DIICOT au destructurat gruparea din care aceştia făceau parte. Este vorba despre o structură specializată în falsificarea instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare frauduloase cu ajutorul acestora, gruparea având ramificaţii atât în ţară, cât şi în străinătate.

Creierul, Flavius Blăgăilă, şi prietenul acestuia, Dorel Cosma, au început prin a încărca în mod fraudulos cu credit cartelele telefonice de tip „Pre Pay” ale unor persoane din Italia. Alţi doi tineri, care locuiau în Italia, făceau rost de clienţi, astfel că ,,afacerea” lor mergea destul de bine. Lucrurile au devenit însă mult mai serioase când Flavius Blăgăilă, zis Liuben, s-a cunoscut pe Internet cu Ion Ciufu. ,,Au ajuns la concluzia că, împreună, folosindu-şi fiecare cunoştinţele tehnice, pot crea pagini false ale unor site-uri aparţinând unor instituţii bancare din Italia şi, prin intermediul acestor pagini, pot obţine date confidenţiale ale unor clienţi, în baza cărora se pot vira ilegal sume de bani în contul altor persoane”, se spunea în rechizitoriu.

Procurorii de la Crimă Organizată au adunat probe potrivit cărora, începând cu anul 2007, Ciufu a creat pagini false ale mai multor bănci italiene. Blăgăilă, creierul de la tastatură, se ocupa doar de efectuarea tranzacţiilor frauduloase, în timp ce Cosma, Andraş, Cristescu şi Mihai căutau cetăţeni români, rezidenţi în Italia, dispuşi să-şi facă la diferite unităţi bancare carduri care să fie alimentate fraudulos. Coşe lucra din Italia, la fel ca şi Rădulescu şi Stoica. Aceştia deschideau în Italia conturi cu acte false şi trimiteau jumătate din valoarea transferurilor ilicite membrilor din ţară ai grupării. ,,Blăgăilă trimitea mailuri la clienţii băncii, pe care îi identifica efectuând verificări aleatorii, prin diverse programe. Printr-un e-mail solicita, în mod fraudulos, în numele băncii, accesarea paginii oficiale a băncii şi, de fapt, aceştia ajungeau, printr-o legătură falsă, la pagina creată de inculpat, unde se afla un formular pentru identificarea clienţilor”, mai arată procurorii. Astfel, Liuben primea în căsuţa poştală toate datele clienţilor şi le lua banii din cont, aceştia ajungând în ţară prin Western Union şi fiind ridicaţi de la ghişeu de diverşi prieteni ai inculpaţilor.

Tinerii făceau bani frumoşi din astfel de fraude. Din verificările făcute la Serviciul de transfer bancar, a rezultat că membrii grupării au ridicat în total aproape 345.000 de euro. ,,Este de subliniat că suma de 343.179,69 euro reprezintă doar cota-parte ce revenea membrilor grupului care acţionau în ţară”, se mai spunea în rechizitoriu. Prejudiciul total se ridica, astfel, la aproximativ 700.000 de euro.

Cu mare dificultate, şi Banca italiană care a fost prejudiciată s-a constituit în parte civilă, aşteptând să-şi recupereze, prin instanţă, paguba pe care tinerii i-au produs-o. Pedepsele aplicate celor zece inculpaţi au fost date cu suspendare, în mare parte. Mai exact, este vorba despre opt inculpaţi care au primit astfel de pedepse. Cel care era considerat liderul acestui dosar, Flavius Cătălin Blăgăilă, a primit pedeapsa cu închisoarea, de patru ani, cu executare. Liviu Coşe a primit şi el o pedeapsă de cinci ani, tot cu executare. Cei doi au fost găsiţi vinovaţi pentru toate infracţiunile deduse judecăţii.

Dorel Cristian Cosma a fost condamnat la trei ani închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe termen de încercare de şase ani; Ovidiu Andraş a fost condamnat la trei ani închisoare, cu suspendare sub supraveghere pe termen de opt ani; Petru Cristescu – doi ani cu suspendare, cu termen de încercare de patru ani; Alexandru Mihai – doi ani cu suspendare, cu termen de încercare de patru ani; Ion Ciufu – trei ani cu suspendare, cu termen de încercare de opt ani; Ştefan Stoica – doi ani cu suspendare, cu termen de încercare de patru ani; Elvira Ilyeş – doi ani cu suspendare, cu termen de încercare de patru ani.

Împotriva acestei sentinţe a Tribunalului Caraş-Severin, Flavius Băgăilă, prin avocatul Cosmin Bolosin, a declarat recurs, la calea apelului recurgând şi ceilalţi inculpaţi din dosar, dar şi Parchetul. Avocatul lui Blăgăilă, creierul grupului infracţional, a găsit un tertip prin care a reuşit să întoarcă dosarul la prima instanţă şi să întârzie pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile. „La Curtea de Apel Timişoara ne-a fost admis apelul. Instanţa a constatat nulitatea absolută a sentinţei Tribunalului Caraş-Severin, în sensul că procesul s-a judecat pe lipsă de procedură cu un inculpat, Liviu Coşe, care era arestat în altă ţară. Practic, procesul la Tribunalul Caraş-Severin va pleca de la început, urmând să se reia toate probele. Pentru noi e o soluţie temeinică şi legală, aşa cum am arătat în motivele de apel”, a declarat avocatul Cosmin Bolosin.

Sonia BERGER