Centru de Lupte la Brebu


În urmă cu şapte ani, antrenorul emerit Ilie Ene, renumit pentru descoperirea de talente şi lansarea lor în marea performanţă, a avut o iniţiativă inedită. Aceea de a înfiinţa în comuna Brebu un Centru pentru practicarea luptelor libere, o premieră pentru sportul din mediul rural în această disciplină. Iar ideea sa a prins contur destul de repede, pentru că a fost susţinut de reprezentanţii Clubului Sportiv Şcolar Reşiţa, ai Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, ai Şcolii gimnaziale din localitate, dar şi ai Primăriei Brebu. Astfel că, odată amenajată sala de lupte şi dotată cu strictul necesar, s-a demarat acţiunea de selecţie.

M-am bazat şi mă bazez, în primul rând, pe sprijinul doamnei director Madelona Axinescu, care are o deschidere totală şi faţă de sport, precum şi pe al tuturor cadrelor didactice din şcoală, ne-a declarat prof. Ilie Ene. Apoi, aşa cum şi speram, am găsit un interes deosebit în rândul copiilor, care m-au încurajat să fac performanţă şi într-o localitate rurală. Încet, încet, dorinţa lor de a face performanţă a dat roade, obţinând o serie de rezultate pe plan regional şi naţional. Sigur, nu toţi au ajuns pe podium, dar cred că au acumulat o anumită experienţă, care îi va ajuta în viaţă. Şi asta este o altă satisfacţie a mea“.

Revenind în actualitate, tinerii luptători de la Centrul din Brebu au obţinut în 2014 câteva rezultate notabile, prin Anton Bordeianu, Dumitru Gaşpar (ambii medaliaţi la campionatele naţionale de copii), Alexandru Braşoveanu, Tiberiu Lakatos şi Bogdan Ţicheriu, evidenţiaţi la concursurile regionale şi la etapele zonale.

În 2015 avem două obiective importante. Să înlocuim suprafaţa de luptă, fiindcă saltelele sunt foarte vechi, iar prelata nu este una de lupte, ci una de camion şi deja e prea aspră, iar copiii au de suferit la coate şi la genunchi. Sperăm să găsim înţelegere la inspectorat, la club. Apoi, vrem să continuăm activitatea de selecţie, în paralel cu antrenamentele grupei de performanţă. Am trecut şi la şedinţe comune de pregătire. O dată pe săptămână deplasez la Brebu, cu maşina personală, câte doi, trei dintre elevii mei de la Reşiţa, pentru a crea o anumită emulaţie, o anumită stare de spirit în sală“, ne-a mai spus prof. Ilie Ene, cel care, în cariera sa de antrenor, a lansat sportivi de performanţă la toate nivelurile, până la Jocurile Olimpice, cum ar fi Romică Raşovan, cel mai elocvent exemplu, prezent la Olimpiada de la Barcelona, din 1992.

Adrian ROMAN