Mai bine pentru râul Timiş


Recent, la Primăria Caransebeş a avut loc o reuniune a echipelor de implementare a proiectului ,,Măsuri de protejare a râului Timiş, Step II”. În urma discuţiilor dintre cele două părţi, au fost stabilite detaliile organizatorice ale viitoarelor acţiuni cuprinse în proiect, accentul principal fiind pus pe campaniile de ecologizare a râului Timiş, în cadrul cărora se speră într-o implicare activă a cetăţenilor şi unităţilor de învăţământ din Caransebeş, dar şi din Slatina Timiş, Armeniş, Teregova şi Constantin Daicoviciu. (C. Senco)

Echipele de implementare a proiectului ,,Măsuri de protejare a râului Timiş, Step II”, din Caransebeş şi Pancevo, au participat, timp de două zile, la o reuniune de lucru, la sediul municipalităţii de pe Timiş şi Sebeş. Proiectul este finanţat prin Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Republica Serbia, Axa prioritară 2 – Mediul şi pregătirea mediului înconjurător pentru situaţii de urgenţă, Masura 2.1 – Îmbunătăţirea sistemelor şi abordărilor referitoare la provocările, protecţia şi managementul mediului în context transfrontalier, şi are o valoare totală de peste 600.000 de euro, fonduri ce vor fi folosite pentru îmbunătăţirea calităţii apelor râului Timiş, atât pe teritoriul românesc, cât şi pe cel sârbesc, de la izvoare până la vărsare, în vederea protejării şi păstrării calităţiii mediului înconjurător.

Partea română a fost reprezentată de Gabriela Bănăduc, coordonator proiect, şi de Cristian Frenţiu, din cadrul Compartimentului Proiecte-Programe al Primăriei Caransebeş, în timp ce din partea sârbă au participat managerul de proiect Boris Vulic, coordonatoarea proiectului, Tatjana Medic, precum şi alte reprezentante ale municipalităţii din Pancevo. În urma discuţiilor dintre cele două părţi, au fost stabilite detaliile organizatorice ale viitoarelor acţiuni cuprinse în proiect, accentul principal fiind pus pe campaniile de ecologizare a râului Timiş, campanii în care se speră într-o implicare extrem de activă a cetăţenilor şi unităţilor de învăţământ din Caransebeş, dar şi din alte localităţi prin care trece râul Timiş, precum Slatina Timiş, Armeniş, Teregova sau Constantin Daicoviciu. De asemenea, prin proiect se vor realiza studii detaliate privind calitatea apelor râului şi o bază de date cu principalii poluatori din zonă ai Timişului.

Informaţiile care vor fi colectate de echipele ce se vor deplasa în teren vor fi disponibile şi pe pagina de web www.tamisproject.net, a declarat Tatjana Medic, coordonatorul proiectului. Pe de altă parte, aceasta a prezentat reprezentanţilor Compartimentului Proiecte-Programe din Primăria Caransebeş şi alte câteva oportunităţi de colaborare în cadrul celui de-al doilea apel pentru propuneri de proiecte din Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia. Posibilele parteneriate vizează domenii precum mediul sau turismul, urmând a fi luate în discuţie de către conducerea municipalităţii din Caransebeş, în foarte scurt timp.

Carmen SENCO