Bobotează fără ger la Caransebeş


Marţi, 6 ianuarie, la Praznicul Botezului Domnului, P.S. Lucian, Episcopul Caransebeşului, a săvârşit, în Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş, Sfânta Liturghie, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi. Conform rânduielii bisericeşti, Chiriarhul a oficiat slujba Sfinţirii celei Mari a Apei, sau Aghiasma Mare, cum mai este cunoscută în popor. Anul acesta au fost pregătite peste 1.500 de sticle de Aghiasmă Mare la Catedrala episcopală din Caranseb.

Ne-am bucurat, la Praznicul Bobotezei, de prezenţa multor credincioşi, dornici să guste şi să ducă la casele lor Aghiasma Mare, pe care să o păstreze cu multă evlavie şi, atunci când se roagă şi postesc, să guste din ea şi, bineînţeles, să se roage pentru tămăduirea trupească şi pentru iertarea păcatelor. Apa sfinţită la Bobotează se numeşte Aghiasmă Mare pentru că se sfinţeşte doar de două ori pe an, în ajun şi în ziua Praznicului Botezului Domnului. Este o slujbă specială, pentru că rugăciunile sunt cuprinzătoare, adresate Preasfintei Treimi, ele cuprinzând o adevărată învăţătură dogmatică, soteriologică şi eclesiologică”, a spus P.S. Părinte Lucian.

La slujbă au participat tineri şi copii, precum şi sute de credincioşi, Catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeş dovedindu-se a fi şi în acest an neîncăpătoare. La finalul Sfintei Liturghii, credincioşii au primit, din partea slujitorilor, anaforă, iconiţe cu Praznicul Botezului Domnului, precum şi sticle cu Aghiasmă Mare.

Ştefan ISAC