Ajutoarele alimentare pentru persoanele defavorizate, abia din iunie


alimenteInstituţia Prefectului – Judeţul Caraş-Severin face cunoscut faptul că distribuirea ajutoarelor alimentare în cadrul Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate este preconizată să înceapă în cea de-a doua jumătate a lunii iunie.

Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) asigură pe întreaga perioadă 2014-2020 distribuirea gratuită de ajutoare alimentare categoriilor sociale dezavantajate. Programul este finanțat în proporție de 85% din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane, restul de 15% provenind din bugetul național. Categoriile beneficiare de ajutoare alimentare în cadrul POAD sunt stabilite de Ministerul Muncii și sunt menționate în Art. 3 al Hotărârii de Guvern Nr. 799/2014, cu modificările și completările ulterioare.

În cadrul POAD 2015/2016, ajutoarele vor fi distribuite către beneficiari, prin primăriile din fiecare localitate, în două cutii de carton cu conținut identic. În fiecare cutie se vor afla făină albă de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, conservă de carne de vită, conservă de pateu de ficat de porc, orez, conservă de pastă de tomate, fasole boabe.

Comparativ cu POAD 2014, au fost aduse o serie de modificări legislative privind modul de acordare a acestor ajutoare. Cea mai importantă este acordarea de ajutoare alimentare și persoanelor fără venituri. Astfel, beneficiarii Programului POAD sunt  pensionarii din sistemul de stat sau cei care primesc indemnizație socială pentru pensii mai mici de 450 de lei, persoanele cu handicap gradul I sau II, șomeri în plată, beneficiari ai ajutorului social conform Legii 416, familii beneficiare de alocații pentru susținerea familiei, precum și alte categorii de persoane, printre care veteranii de război și văduvele acestora, eroi ai Revoluției, ori persoane persecutate politic în timpul regimului comunist.

La nivelul judeţului Caraş-Severin, sunt, potrivit ultimelor date, aproximativ 47.800 de beneficiari ai acestui program.

Bianca METEȘ