Sănătate belgiană pentru gugulani


În cursul săptămânii trecute, Ambasadorul Belgiei la Bucureşti, Excelenţa-Sa Thomas Baekelandt, s-a aflat în judeţul Caraş-Severin, la invitaţia Asociaţiei de Ajutor Mutual Slatina-Timiş, localitate în care a participat la lansarea unui studiu de caz care demonstrează eficienţa sistemului sanitar implementat în comună, bazat pe contribuţia membrilor acesteia. Astfel, în schimbul a numai 25 de lei pe an, locuitorii din Slatina-Timiş beneficiază de servicii medicale şi sociale, precum şi de îngrijire la domiciliu.

Prezent la Reşiţa, la conferinţa cu tema „Sănătate cu şi pentru oameni”, găzduită de Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, oaspetele a discutat despre o colaborare pe probleme de sănătate şi sociale.

Studiul de caz lansat la Slatina-Timiş şi care demonstrează rezultate foarte bune este realizat de doi reputaţi medici din Bucureşti, dr. Adrian Pană şi dr. Cristina Vladu, şi de Ioan Suru, coordonator de proiecte în cadrul Asociaţiei de Ajutor Mutual Slatina-Timiş.

Îi cunosc pe organizatorii de aici de câteva luni şi mă bucură activitatea care se desfăşoară nu numai în acest loc, ci în mai multe zone din România. Ideea este să aduci serviciile medicale cât mai aproape de pacient, acasă la el, iar noi avem această experienţă în Belgia, şi am vrea să promovăm acest tip de servicii de sănătate şi în ţara dumneavoastră. În prezent, acest lucru se face prin intermediul ONG-urilor, şi vrem să venim cu acest exemplu pentru ca şi administraţiile locale şi Guvernul României să ducă această iniţiativă mai departe, deoarece asta ar duce la evoluţia în ţara dumeavoastră a acestor servicii”, a spus Ambasadorul Belgiei.

O zi mai târziu, vineri, 4 noiembrie, reprezentanții Mutualității Creștine din Belgia, ai Asociației ADAMS Slatina-Timiș și ai Fundației Româno-Belgiene TON s-au întâlnit cu viceprimarul Marius Isac, city-managerul Andrei Ungur și cu Ionuț Mihăilică, managerul Spitalului Municipal de Urgență din Caransebeș.

Belgienii s-au arătat interesați în dezvoltarea unui parteneriat cu unitatea medicală, în așa fel încât toate primăriile ai căror cetățeni ajung să fie tratați în acest spital să contribuie financiar pentru susținerea lui. „Împreună cu partenerii belgieni avem intenția și urmează să semnăm contracte de colaborare, în așa fel încât să reușim să sprijinim și în acest an, sau la începutul anului viitor, Secția de Neurologie a spitalului caransebeșean. Dacă se întâmplă acest lucru frumos și noua conducere a unității reușește să deschidă și un cabinet de Oncologie, așa cum am înțeles că se intenționează, urmează ca și acesta să fie sprijinit de către Asociația de Ajutor Mutual, via partenerii belgieni”, a spus Ioan Suru, coordonatorul ADAMS.

Sprijinul poate consta în training, în donații de materiale și chiar în bani, suma fiind de aproximativ 30.000 de euro, care ar putea fi un prim pas pentru reabilitarea Secției de Neurologie, a adăugat Ioan Suru.

Atât reprezentanții administrației locale, cât și managerul spitalului s-au arătat deschiși parteneriatului, pe care îl consideră un pas binevenit pentru proiectele municipalității de modernizare a unității spitalicești.

Bianca METEȘ