„Eco-Banat”, un nou proiect de mediu


Asociaţia „Natura Ambient” din urbea de pe Timiş şi Sebeş, în parteneriat cu Asociaţia „Salvamont” Caransebeş şi „ATV Romanian Association” au demarat în comun proiectul intitulat „Eco-Banat”, finanţat prin Programul de Granturi Mici din cadrul Fondului Global de Mediu. Proiectul în cauză îşi propune să elaboreze un Sistem unitar de monitorizare a despăduririlor în Banatul Montan, în principal prin capacitarea comunităţiilor locale, precum şi a societăţii civile în activităţile ce vizează reducerea emisiilor de carbon în atmosferă.

De asemenea, având ca temă centrală schimbările climatice, proiectul acţionează prin activităţile prevăzute pe întregul parcurs al anului 2010, atât în direcţia prevenirii despăduririlor, cât şi a promovării utilizării şi gestionării durabile a pădurilor, în vederea conservării biodiversităţii şi pentru elaborarea unor scheme de eco-turism viabile din punct de vedere ecologic.

Partenerii din cadrul proiectului „Eco-Banat” îşi mai propun să dezvolte o serie de trasee eco-turistice, dar şi să realizeze un lot „Bio” în zona comunei Turnu Ruieni, ceea ce ar conduce la creşterea numărului turiştilor, dar şi a calităţii serviciilor oferite prin utilizarea raţională a resurselor locale şi datorită creării de noi locuri de muncă. Tot cu această ocazie, se vor edita pachete informative, broşuri, şi vor avea loc o serie de concursuri tematice.

Liviu DINU