Voluntariat, zâmbete și aer curat la Poiana MăruluiSâmbătă, 30 aprilie, sub deviza „O comună mai curată”, a fost organizată, de către Primăria comunei Zăvoi, împreună cu voluntarii din cadrul Școlii Gimnaziale Măru, o acțiune de ecologizare a zonelor verzi de pe marginea Drumului Județean 683, de-a lungul traseului cuprins între Lacul de acumulare hidroenergetică și stațiunea Poiana Mărului, precum și a spațiilor verzi din intravilanul respectivei localități.
Acțiunea a făcut parte din Proiectul privind ecologizarea zonelor afectate de deșeuri, intitulat „Curățăm România”, derulat de către Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor prin Administrația Fondului pentru Mediu, și este finanțat din sume ce vor fi alocate de la Fondul pentru mediu. Înțelegând importanța derulării acestei campanii de ecologizare, reprezentanţii administrației publice locale din localitatea Zăvoi au aprobat participarea la acest proiect și au asigurat logistica necesară desfășurării în bune condiții a activităților de voluntariat.
De asemenea, Primăria comunei Zăvoi a dorit să atragă atenția, prin această activitate, asupra necesității păstrării curățeniei pe suprafețele zonelor verzi situate de-a lungul traseului DJ 683, dar și să-i responsabilizeze pe locuitorii și turiștii care vin în această stațiune, să-i determine să evite abandonarea deșeurilor menjere în locuri nepermise. Totodată, prin implicarea elevilor de la Școala Gimnazială din localitatea Măru, s-a urmărit și încurajarea implicării tinerilor în programe de voluntariat în domeniul protecției mediului.
Cât privește desfășurarea în sine a activității, aceasta s-a derulat într-o atmosferă de relaxare și voie-bună, cei 26 de voluntari îmbinând utilul acțiunii de ecologizare cu plăcerea unei zile petrecute în aer liber, sub un cer senin și înconjurați de măreția culmilor montane din jurul Poienii Mărului.
La finalul zilei, s-a constatat că au fost strânse circa 550 de kilograme de deșeuri menajere, compuse din PET-uri și alte tipuri de ambalaje din mase plastice, precum și din doze de aluminiu. Întreaga cantitate de deșeuri, ce a fost colectată de voluntari, a fost încărcată și transportată de către Primăria comunei Zăvoi la Stația de transfer din Oțelu Roșu.
Firuț MIHUŢ