1.246 de locuri de tratament balnear pentru pensionarii cărăşeniÎn cadrul ultimei şedinţe a Comisiei de Dialog Social, reprezentanţii Casei Județene de Pensii Caraș-Severin au făcut o informare privind gestionarea biletelor de tratament şi de odihnă destinate pensionarilor în cursul anului trecut şi modul de derulare a acţiunii în 2022.
Casa Naţională de Pensii Publice a stabilit numărul de locuri de tratament balnear ce putea fi pus la dispoziţia beneficiarilor, în limita fondurilor aprobate prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, şi repartizează numărul de locuri de tratament balnear în anul curent Caselor teritoriale de pensii, proporţional cu numărul total al beneficiarilor, şi transmite acestora repartiţia locurilor în vederea eliberării biletelor către beneficiari.
În anul 2021, au fost repartizate pentru județul Caraș-Severin un număr de 1.245 de bilete de tratament pentru 17 serii, fiind vândute 1.044, din cele 2.119 cereri înregistrate la Casa Judeţeană de Pensii.
Pot beneficia de tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale, persoanele care dovedesc existența unei afecțiuni medicale ce necesită tratament balnear și care au calitatea de pensionar al sistemului public de pensii; asigurat al sistemului public de pensii; beneficiar al prevederilor unor legi speciale, care reglementează dreptul la bilete de tratament balnear prin sistemul public de pensii și care dovedesc existența unei afecțiuni medicale care să necesite tratament balnear, în conformitate cu prevederile legale.
În informare se arată că, anul acesta, sunt 18 serii, seria I începând la data de 9 martie, iar ultima în 30 noiembrie.
Durata sejurului (a seriei) unui bilet de tratament balnear este de 16 zile, iar durata tratamentului balnear este de 12 zile.
Conform Diagramei de repartizare a biletelor de tratament pe anul 2022, Casei Județene de Pensii Caraș-Severin i-au fost repartizate un număr de 1.246 de locuri de tratament balnear, pentru următoarele categorii: pentru tratarea bolilor cardio-vasculare – 550, în staţiunile Buziaş și Covasna; pentru tratarea bolilor digestive – 44, în staţiunile Olăneşti, Sângeorz și Căciulata; pentru tratarea bolilor nevroză astenică – 78, în staţiunea Moneasa; pentru tratarea bolilor reumatismale – 574, în staţiunile Căciulata, Călimănești, 1 Mai, Bala, Eforie Nord, Felix, Geoagiu, Herculane, Mangalia, Ocna Șugatag, Pucioasa, Calacea, Amara, Neptun.
La nivelul Casei Judeţene de Pensii Caraş-Severin, au fost înregistrate până la data de 31 martie un număr de 1.051 de cereri, fiind vândute 38 de bilete, aferente seriilor I și II.
Tariful maxim pe bilet de tratament balnear aprobat pentru unităţile deținute de Societatea de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă – S.A., clasificate la categoria 2 stele, este de 1.933,88 lei, iar la categoria 3 stele, de 2.027 de lei.
Potrivit legii, Casa Judeţeană de Pensii înregistrează cererile de acordare a biletelor de tratament direct în aplicaţia informatică SPA, aplicaţie care s-a utilizat şi pentru actualizarea eventualelor modificări care au apărut la eliberarea biletelor, precum şi la repartizarea biletelor de tratament balnear către beneficiari.
Cererile se completează numai pe formularul aprobat (cereri-tip), urmând a se depune la sediul instituţiei din Reşiţa, str. Traian Lalescu nr. 27, judeţul Caraş-Severin, fie personal, fie prin poştă, fax, e-mail, cu cel puţin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicită biletul, prin cerere solicitantul putând opta pentru cel mult trei staţiuni.
Biletele de tratament balnear se acordă în conformitate cu ordinea de ierarhizare a cererilor, în limita locurilor repartizate pe serii, staţiuni şi unităţi de cazare, în funcţie de stabilirea unui punctaj, ţinându-se cont de criteriile specifice.
După efectuarea alocării automate toate biletele disponibile pot fi eliberate următorului solicitant în funcţie de punctajul obţinut şi de opţiunea acestuia, sau altui solicitant fără punctaj.
Mădălina DOMAN