IPEG Caransebeș – tinerețe fără bătrânețe


Au trecut 64 ani de când s-a înfiinţat Întreprinderea de Prospecţiuni şi Explorări Geologice Banatul Caransebeş. Cunoscută sub denumirea de IPEG Banatul, societatea a avut ca obiect principal de activitate cercetarea bogăţiilor subsolului acestei regiuni din partea de vest a României şi punerea lor în valoare, în folosul economiei naţionale. Acum 64 de ani, ea şi-a început activitatea cu un număr restrâns de personal, dar, în timp, s-a ajuns la închegarea unui colectiv puternic, bine pregătit, având rezultate deosebite, prin punerea în exploatare a numeroase zăcăminte.

Cu această ocazie, la Caransebeș a avut loc, recent, o întâlnire la care au luat parte colegii care au pus bazele acestei societăți, dar și cei care de-a lungul timpului au lucrat la IPEG. În anul 2007, a avut loc prima întâlnire a IPEG-iştilor la Caransebeş. De atunci, ne-am întâlnit în fiecare an, prin alternanţă, la Lugoj şi în municipiul de pe Timiş şi Sebeş, aceasta de acum fiind cea de a unsprezecea reuniune. Nu putem să-i omitem pe unii dintre directorii prezenţi – Dumitru Ianoşiga, Simion Gurgu, Adi Poşircă, Marian Zolotar, sau contabila-șefă Geta Andrei. Ultimii doi, alături de Iancu Bădescu (Didi) și Mercedes Zolotar, au făcut parte și dintre organizatori.

Printre felurile rafinate de mâncare şi băuturi alese, s-au cântat melodii din Banat, Ardeal, Oltenia şi Moldova, şi s-a dansat cu veselie, pe muzica asigurată de Petru Vela. S-au aventurat în ring, demonstrând că sunt foarte buni dansatori, familia Dumitru Ianoșiga din Lugoj și Cristina Zainea din Oravița. Unul dintre organizatori, Iancu Bădescu, a anunțat că întâlnirea din 2017 va avea loc tot la Caransebeș.

Ştefan ISAC