Timp de două zile, Caransebeşul – capitala folclorului românesc


În zilele de 27 şi 28 martie, la Caransebeş a avut loc cea de a XXI-a ediţie a Festivalului-Concurs Naţional de Interpretare Vocală şi Instrumentală „Luţă Ioviţă”, manifestare găzduită de Casa de Cultură „George Suru” din municipiu.

Au fost prezenţi în capitala spirituală a Banatului Montan 35 de concureţi din 13 judeţe, precum şi din Serbia. O tânără solistă de 17 ani de la Jina – Sibiu ne-a mărturisit că este pentru prima dată când participă la un astfel de concurs, directorul Casei de Cultură din localitate, Aurel Ordean, trimiţând-o la Caransebeş în semn de respect pentru renumele câştigat şi valoarea acestui festival.

În urma preselecţiei de sâmbătă, au rămas pentru finală 25 de interpreţi. În continuare, în foaierul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, directorul acestei instituţii, a vorbit în deschiderea vernisajului donaţiei de tablouri a pictorului Nicolae Ungar, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, un plastician cu o bogată activitate expoziţională, atât în ţară cât şi în străinătate.

Scena Casei de Cultură a fost, apoi, locul de desfăşurare a prezentării broşurii „Luţă Ioviţă – «Barbu Lăutaru» al Banatului”, în care autorul, Ştefan Isac, prezintă biografia cu ilustraţii inedite, precum şi activitatea profesională pe linie muzicală a reputatului taragotist Luţă Ioviţă, dar şi alte aspecte mai puţin cunoscute despre viaţa acestuia. Despre însemnătatea acestei publicaţii au vorbit Ioan Cojocariu şi Daniela Băcilă. „Am luat decizia scrierii acestui material împreună cu managerul instituţiei de cultură caransebeşene, Ioan Cojocariu, întrucât foarte mulţi dintre participanţii la festivalul omagial nu cunoşteau cu adevărat până acum cine este patronul spiritual al evenimentului”, a spus Ştefan Isac. Toţi cei care au participat la acest eveniment au primit gratuit din partea organizatorilor câte un exemplar al broşurii. Seara s-a încheiat cu derularea concursului propriu-zis, prezentat de Felicia Stoian.

Sâmbătă, a avut loc festivitatea de premiere, juriul, format din prof. Gelu Stan, preşedinte, prof. dr. Daniela Băcilă, prof. Gheorghe Ţunea, prof. Tiberiu Ceia şi prof. Marius Suvergel, hotărând câştigătorii ediţiei din acest an a festivalului: Ionuţ Vasiu, solist vocal din Hunedoara – Premiul Special Radio Timişoara; Denisa Bărbat, solistă vocală din Alba Iulia – Premiul Special TVR Timişoara; Claudia Olariu, solistă vocală din Cisnădie – Premiul Special al CJPCPCT Caraş-Severin; Denisa Dreţcanu, solistă vocală din Reşiţa – Premiul Special al Casei de Cultură „George Suru” Caransebeş; Ciprian Sandu, solist instrumentist din Armeniş – Premiul Special al Casei de Cultură Caransebeş; Alexandru Radu, solist instrumentist din Măru – Menţiune; Iulia Geanovu, solistă vocală din Râmnicu Vâlcea – Menţiune; Constantin Gaciu, solist instrumentist din Slatina-Olt – Premiul III; Ciprian Vârciu, solist instrumentist din Hunedoara – Premiul II; Ionela Guzic, solistă vocală din Târgu Jiu – Premiul II; Silvia Bordeianu, solistă vocală din Bacău – Premiul II; Sorin Jivcu, solist instrumentist din Petrovoselo, Banatul Sârbesc – Premiul I; Giorgiana Necşa, solistă vocală din Ghiroda, judeţul Timiş – Premiul I; Josef Racz, solist instrumentist din Reşiţa – Marele Premiu. Premiile, care au constat din diplome, broşuri şi bani, au fost înmânate de Gelu Stan, preşedintele juriului, şi de Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru” Caransebeş. Momentul premierii a fost urmat de Gala laureaţilor, în cadrul căreia au evoluat toţi câştigătorii concursului.

În recital au cântat Gabi Zaharia, Doriana Talpeş şi Mitru Teleagă. Acompaniamentul muzical a fost asigurat de Taraful „Olanii” şi invitaţii de la Timişoara, sub conducerea muzicală a prof. Marian Suvergel. Momentul coregrafic a fost susţinut de Ansamblul „Junii Gugulani” de pe lângă Casa de Cultură din Caransebeş, instructori Adrian şi Adela Jurchescu.

Organizatorii Festivalului au fost Primăria şi Consiliul Local Caransebeş, Casa de Cultură „George Suru” şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Caraş-Severin.

Sonia BERGER

Foto: Doru BĂLĂŞOIU