Timişul, ca punte de legătură între Caransebeş şi Kovacica


O delegaţie a municipalităţii din Kovacica, Serbia, condusă de primarul Miroslav Krişan, a făcut luni, 4 aprilie, o vizită la Caransebeş şi a fost primită de primarul Ion Marcel Vela.

Discuţiile dintre cele două părţi au avut ca punct principal de pornire tema „Municipalităţile din Romania, în perioada de pre şi postaderare la UE”, iar dialogul a vizat, cu precădere, subiecte precum oportunităţile şi modalităţile de utilizare a fondurilor europene, modificările din relaţia administraţiei locale cu autorităţi regionale şi naţionale, precum şi apariţia noilor forme de oportunităţi de dezvoltare. „Localitatea noastră este ceva mai mică decât Caransebeşul, cu o populaţie de 27.000 de locuitori, unde se vorbesc patru limbi oficiale: sârba, slovaca, maghiara şi româna. Cum comunitatea românească este foarte mare, iar râul Timiş străbate localităţile noastre, am găsit puntea de legătură între Caransebeş şi Kovacica. De asemenea, în perspectiva în care Serbia obţine status-ul de ţară candidată la Uniunea Europeană, încercă să învăţăm cât mai multe din experienţa colaboratorilor români”, a precizat Miroslav Krişan.

Totodată, primarul sârb şi-a mai exprimat intenţia extinderii colaborării cu administraţia din Caransebeş, pe mai multe planuri: economie, cultură, sport, turism. „În acest sens, am stabilit ca o primă acţiune comună să aibă loc la Caransebeş, când comunitatea sărbătoreşte Ruga, iar noi vom fi prezenţi aici cu un spectacol de muzică populară”, a mai spus Krişan.

Din delegaţia sârbă au mai făcut parte viceprimarul localităţii Kovacica şi şeful Serviciului Proiecte Programe.

În aceeaşi zi, delegaţia a avut o întâlnire cu PSS Lucian, Episcopul Caransebeşului, la Reşedinţa episcopală, iar după-amiază, la invitaţia oficilităţilor din Caransebeş, oaspeţii au făcut o vizită la Poiana Mărului, pentru a descoperi potenţialul turistic al zonei.

Carmen SENCO