Subiectul fierbinte de la Caransebeş s-a răcit după şase zile


Un fenomen mai puţin obişnuit s-a petrecut, recent, la Caransebeş. În ziua de sâmbătă, 21 mai, podeaua uneia din camrele casei lui Pavel Ilea, situată în Şesu Roşu, în zona denumită ,,Balastieră”, a început să se încălzească inexplicabil. Casa a fost ridicată în urmă cu 25 de ani, pe un fost teren viran, fiind construită din cărămidă, cu şapă din ciment şi cu podele din acelaşi material. Pavel Ilea, pensionar în vârstă de 67 de ani, ne-a povestit cum, începând din acea zi de sâmbătă, temperatura din încăpere a început să crească de la o zi la alta, astfel încât vineri, 27 mai, podeaua fugea la propriu, termometrul aşezat pe ea indicând 66 de grade.

Dacă, la început, Pavel Ilea nu a dat prea mare importanţă fenomenului, când a văzut că gluma se îngroaşă, s-a hotărât să scoată toată mobila din încăpere, fiindu-i teamă ca aceasta să nu ia foc. Camera – a mai spus proprietarul – se transformase într-o adevărată saună. Apoi i-a povestit strania întâmplare unui prieten, care l-a sfătuit să anunţe autorităţile.

Mai întâi au fost chemaţi cei de la E.ON Gaz, să verifice dacă nu sunt scurgeri, dar în tot cartierul nu există conducte de gaz. Aparatul special de ultimă generaţie nu a detectat nimic deosebit, în afara unei temperaturi ridicate. A venit rândul electricienilor să verifice şi să măsoare camera. Aceştia s-au crucit când au văzut că aparatele detectau un câmp electric puternic în toată camera, chiar şi la 2 metri deasupra solului, ceea ce era imposibil să vină de la un conductor sau aparat electric. Proprietarul mai spune că, atunci când a ridicat linoleumul, ca să-l scoată din cameră, a observat că sub el se făcuse condens şi că, atunci când l-a atins, a simţit furnicături, ca şi cum s-ar fi curentat. Nici geologii sau geografii prezenţi la faţa locului nu au găsit o explicaţie la ciudatul fenomen. Situaţia devenea cu atât mai de neînţeles, cu cât, pe măsură ce se săpa în podea, temperatura creştea. Ciudat este că la Caransebeş s-au făcut zeci de forări şi prospecţiuni – oraşul are aproape 50 de fântâni arteziene –, însă niciodată specialiştii nu au întâlnit un fenomen măcar asemănător cu acesta.

Pavel Ilea crede că totul a pornit de la un trăsnet care a lovit, în acea sâmbătă, în vecinătatea casei, după două ore de la acel eveniment începând să sesizeze încălzirea podelei. După îndelungi discuţii, s-a ajuns la concluzia că o posibilă cauză ar putea fi aceea că trăsnetul a lovit un stâlp de curent, s-a scurs în pământ, până la un cablu care alimenta cu energie electrică fosta Balastieră, acum dezafectată, acesta s-a supraîncălzit, aprinzând biogazul care s-a format, în ani, ca urmare a depozitării în zonă a gunoiului de grajd şi a altor deşeuri, iar toată această înlănţuire de întâmplări a dat naştere fenomenului în cauză. Explicaţia nu stă, însă, în picioare, deoarece, spune Pavel Ilea, pe sub casa lui nu trece niciun conductor electric, ci doar o conductă ruginită, pe care nu mai curge de ani buni strop de apă, iar în apropierea nu există niciun loc de depozitare a deşeurilor, de niciun fel.

Alte ipoteze emise de specialişti invocă prezenţa în zonă a unor izvoare termale despre care nu se ştia nimic până acum, iar altele – având în vedere că încăperea e plină de icoane – invocă posibilitatea unui miracol. Orice s-ar fi întâmplat, însă, timp de şase zile, în casa lui Pavel Ilea, din Şesu Roşu, un lucru e sigur. Văzând că fenomenul nu încetează, proprietarul a pus mâna pe o daltă şi un ciocan şi a început să spargă podeaua, ca să vadă ce se întâmplă dedesubt. Din acel moment, lucrurile au reintrat în normal, iar pensionarul şi-a mutat mobila înapoi, în cameră.

Mai în glumă, mai în serios, el a fost contactat de mai mulţi oameni de afaceri, care i-au propus să îi cumpere terenul în cazul în care acolo va apărea un izvor cu apă termală sau chiar un vulcan. Până una-alta, Pavel Ilea se simte la fel de celebru ca şi concitadinul său, Fernando din Caransebeş. ,,Toată lumea mă opreşte pe stradă, întrebându-mă dacă s-a rezolvat problema. Este un lucru curios, fără explicaţii, şi, dacă atâtea capete luminate şi pregătite în domeniu nu au rezolvat problema, nu mă mai agit nici eu. Asta este, a fost şi a trecut…” , mai spune Pavel Ilea.

Sonia BERGER